Nowe restauracje we Wrocławiu – lipiec ’18


21 nowych miejsc, a w sumie już 140 od początku roku. Zastanawia jednak duża ilość zamknięć, mogąca być pierwszą oznaką lekkiego kryzysu.

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018

Craft na Manhattanie – alternatywa dla wszechobecnych plaż miejskich. Miejscówka zlokalizowana tuż przy moście Grunwaldzkim, u podnóży Manhattanu. Dwa food trucki – Food Mania i PANCZO oraz auto multitapu Kontynuacja, zaparkowały na stałe, aby karmić i poić swoich gości codziennie do 22. Berliński klimat, świetnie miejsce.

pl. Grunwaldzki 6 | FB | relacja na WPK

ForestBar – nie plaża, a przynajmniej z nazwy, las w centrum miasta, a konkretnie vis a vis Aquaparku. Klasyczne rozrywki – piwo, jakieś food trucki, trochę muzyki, a przede wszystkim po prostu okazja do wyluzowania się.

Kamienna 75 | FB

Modra Odra – drugie, bardziej kameralne wydanie Modrej Odry, startujące w miejscu osławionej restauracji z burgerami za 75 zł. Opcja bardziej streetfoodowa, o czym świadczy również krótsze i o wiele tańsze menu – bajgiel z rostbefem, quesadilla z łososiem czy szaszłyk z karpia. Koncept interesujący, zobaczymy jak z wykonaniem.

Rynek Ratusz 15/1 C | FB

Himalaya Restaurant&Bar – co tu dużo mówić – słabizna. Połączenie kuchni nepalskiej, indyjskiej i pewnie chińskiej nie mogło przynieść zbyt dobrych efektów.

Gajowa 41 a | FB | relacja na WPK

Nieinna – piekarnia, śniadaniownia i miejsce na drinka w jednym. Wchodzę w to. Bierzesz wypiekane na miejscu pieczywo, zamawiasz śniadanie, a do niego lampeczkę wina lub małe piwko i możesz lecieć dalej. Jeśli taki był zamysł, to jestem na tak.

Więzienna 31 | FB

Sapori Italiani – plenerowa, zlokalizowana w kontenerze pizzeria ze sporą ilością miejsc siedzących, tuż przy Factory. Ktoś sprytnie wynalazł w tej świątyni zakupów kawałek zielonego, postawił kilka stolików oraz postanowił wypiekać pizzę. Całkiem przyzwoitą, a że w tym rejonie ciężko o coś dobrego, powinni mieć sporo gości.

Graniczna 2 a | FB | relacja na WPK

PaSa Bistro – następcy podłej Fabryki Spaghetti. Patrząc na menu, tutaj jest równie wysoki poziom.

Szczytnicka 51/1 d | FB

Chatpata vege Grill – ciężko traktować ich jako nowinkę, bo działali już w poprzednim sezonie. Zniknęli jednak szybko, a teraz liczą, że nie okażą się kolejnym meteorem wrocławskiego gastro. Ciekawy pomysł, bo ekipa Chatpata wypieka naany, do których dodaje hummus, a także dedykowane poszczególnym pozycjom składniki. Warto choćby sprawdzić.

Wita Stwosza 16 | FB

Bistro Kamieńskiego – okolice Kamieńskiego przeżywają ostatnio boom deweloperski, co niejako wymusza otwieranie się kolejnych gastronomii. Bar osiedlowy musiał w tym miejscu powstać i powstał. Codziennie zjecie tu zestaw składający się z dania głównego i zupy za 18 zł, a oprócz tego pierogi, naleśniki, placki i kotlety.

Kamieńskiego 100 | FB

Suszarnia – czy kiedykolwiek nastanie koniec boomu na sushi we Wrocławiu? Nie wydaje mi się, dlatego otwarcie kolejnej restauracji sushi, Suszarni, przyjmuję bez zbędnych emocji.

Czarnieckiego 13 | FB

Pampooch – nowy food truck z niespotykanymi dotychczas streetfoodowymi daniami. Polskie pampuchy, parowane przez właścicieli, do tego różnorodne dodatki – kurczak jerk, pulled pork, opcja vege, a także na słodko dla najmłodszych. Takie połączenie bao i pampucha, interesujące zestawienia smakowe i klasyki. Jest potencjał.

FB

Czeburek – w teorii krymskie smaki mogłyby rozłożyć Polaków na łopatki. W praktyce, niestety Bar Czeburek to kompletny niewypał smakowy, a największy hit, czyli smażone w głębokim tłuszczu czebureki podawane są m.in. w wersji francuskiej lub angielskiej.

Tęczowa 6

Bowlife – warzywne i owocowe bowle biją rekordy popularności w Warszawie. Do Wrocławia dopiero wchodzą, a Bowlife jest jednym z prekursorów takiej formy podawania jedzenia. Początkowo w ofercie znajdują się cztery zestawy, przyszłościowo pewnie trochę więcej.

Słodowa Beach Bar | FB

SeaFood Bar&Market – SeaFood na Św. Mikołaja wystartował pod koniec poprzedniego roku, a już dorobił się również własnego food trucka, który ustawił się na dobre na plaży przy Wyspie Słodowej. W menu oczywiście krewetki w tempurze, kanapka z ośmiornicą czy curry z krewetkami.

Słodowa Beach Bar | FB

Sushi TORO – sushi raz jeszcze. Toto otworzyło się na Sołtysowicach i menu specjalnie nie zaskakuje.

Wojaczka 1 a | FB

Pasibus Fashion Outlet – przyznam, że sam już dokładnie nie wiem, który to pasibusowy lokal, ale na pewno jeden z bardziej okazałych i to nie jeśli chodzi o wielkość, a lokalizację. Dawne Factory to okolica, gdzie codziennie przemieszcza się tysiące wrocławian i już otwarcie pokazało, że pusto nie będzie.

Graniczna | FB

KRASNOLÓD – a nawet KRASNOLÓD razy dwa, bo niemalże w tym samym czasie otworzył się lokal wrocławskiej lodziarni na Włodkowica oraz przyczepa na Stabłowicach. Od teraz na słabą dostępność ulubionych lodów wrocławian nikt nie powinien narzekać.

Włodkowica 25, Wojanowska | FB

Kebab Star marks & Indyjska Restaurant Wroclaw – co ja Wam będę pisał. Spójrzcie na nazwę, spójrzcie na menu i już wiecie, że będzie wesoło.

Piłsudskiego 75 | FB

Salsa Truck – nowy food truck z kanapkami 

Wrocławska 52, Bielany Wrocławskie | FB

Black Point Cafe – pracownicy sądu w końcu będą mieć swoją kawiarnię w najbliższej okolicy

Sądowa 3i5 | FB

Sztuka Śledzia – kanapki z matjasami dotychczas dostępne jedynie na Bazarze Smakoszy, od lipca można dostać również w Pasażu Zielińskiego.

Pasaż Zielińskiego | FB

W Trójkącie – piekarnia połączona z pizzerią, potwierdzająca, że okolice dawnego Trójkąta odżywają gastronomicznie

Kościuszki 133 | FB


Ważniejsze zamknięcia

Novocaina

Kamienica

Sachaczapuri

Think Love Juices&Vegan food

Bar Pikabu

Kuchnia

Pecorino

Balduno na WIta Stwosza

Antresola by Nigdy nie zapomnę

Wow! Burger&Grill

od koochni bistronomia

Bar Capone

Piselli Pizzeria rodzinna

 

Jeśli o kimś zapomniałem, napisz. Jeśli planujesz otwarcie, napisz. Jeśli wiesz o nowym miejscu, napisz – wroclawskiejedzenie@wp.pl

Total 3 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments