Nowe restauracje we Wrocławiu – listopad ’18 + zamknięcia


Po równo 20 otwarciach w listopadzie, przed ostatnim miesiącem 2018 roku na liczniku pojawiło się już 216 nowych miejscówek. W 2016 roku mieliśmy 231 otwarć, w 2017 – 232. Czy tym razem rekord również zostanie pobity?

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018

Petits Fours Cafe – nowoczesna, elegancka cukiernia połączona z wydającym przez cały dzień śniadania bistro z francuskim sznytem. Na wejściu z witrynki spoglądają na nas kolorowe makaroniki i różnorodne ciasta, z kuchni z kolei wychodzą specjały – kiełbaski jagnięce, parfait z foie gras czy jajka po benedyktyńsku.

Sienkiewicza 30 d | FB | relacja na WPK

Ajvar – pierwsza bałkańska restauracja we Wrocławiu, nie licząc streetfoodowego Balkan Burgera. W menu znalazły się specjały z całego obszaru Bałkanów, a królują jagnięcina, wołowina oraz owoce morza. 

św. Jacka 177 | FB

Smak Bar – przypadkowo umknęli mi w poprzednim zestawieniu, teraz nadrabiam zaległości. W zmieniającej się codziennie ofercie, znajdziecie klasyki – pierogi, placki, schab czy barszcz ukraiński. 

Jaracza 75 a | FB

Słodki Chłopak – miejsce może niespecjalnie szczególne, ale Słodki Chłopak jeszcze przed otwarciem lokalu stacjonarnego wyrobił sobie niezłą renomę, więc o brak gości obawiać się nie powinien. To malutka cukiernia prowadzona przez dwóch zakręconych na punkcie słodkości chłopaków, którzy codziennie tworzą słodkie dzieła sztuki.

Kluczborska 25 | FB

Mantra – dość enigmatyczne połączenie kuchni tajskiej, nepalskiej i indyjskiej w jednym lokalu, z menu obszernym na kilkadziesiąt pozycji. 

Piotra Skargi 22 | FB

Tyle Dobrego – kawiarnia na Gaju z kawą, herbatami i deserami

Śliczna 22 | FB

Smacznissimo – kolejna pizzeria, prawdopodobnie meteor.

Zaporoska 49 | FB

Kawałek Smaku – pizzeria z pizzą na kawałki w Hali Targowej, która zastąpiła… pizzerię z pizzą na kawałki.

Piaskowa 17, Hala Targowa | FB

Doudou’s – ekipa, która dała się poznać wrocławianom podczas letniego grillowania na plaży ZaZoo Beach Bar, teraz próbuje swojego szczęścia z lokalem stacjonarnym. Menu oparto na egipskich smakach, a w karcie pojawiają się podawane na różny sposób falafele, kofty oraz śniadania.

Więzienna 21 | FB

Izakaya Sushi – wraz z rozrostem Wrocławia w stronę Kiełczowa, wzrasta też ilość punktów gastro obsługujących ten obszar. Sushi jest tu pod dostatkiem, ale ktoś wpadł na pomysł, ale otworzyć jeszcze jedno.

Agrestowa 20g, Kiełczów | FB

Tost Wrocławski – ogólnie dobre tosty to temat mogący nieźle zaskoczyć w okolicach centrum dużego studenckiego miasta, pod jednym tylko warunkiem – muszą być dobre. Czy Tost wrocławski jest dobry? Przekonajcie się sami.

Rynek Ratusz 15/1 c | FB

Fryta&Kreweta – food truck spod Areny z krewetkami smażonymi we fryturze.

Komandorska 66 | FB

ETNO Cafe Wroclavia – druga kawiarnia ETNO we Wroclavii. Ta bardziej nastawiona na zbłąkanych gości, przemieszczających się z dworca PKP na PKS.

Wroclavia parter | FB

Lviv Szewska – po wyprowadzeniu się z Włodkowica, nieobecność w okolicach Rynku nie trwała zbyt długo. Lviv przejął lokal po zamykającym się Revel Toast i w przeciągu dosłownie kilku dni otworzył na nowo. W menu klasyka – pierogi, pielmieni i placki.

Szewska 27 a | FB

Wurstit – wursty od lat były domeną Bratwurstów, ale mały bar na Ruskiej postanowił wejść mocno na rynek i w okolicy Pasażu Niepolda zaproponować standardy niemieckiego streetfoodu.

Ruska 47/48 | FB

Solny 20 – ciężko traktować to miejsce jako nowe, na pewno nie zostanie uwzględnione przy zliczaniu restauracji, bo to po prostu rebranding. Zamknięto Kwiatową, wprowadzono na Rynek Solny 20. 

pl. Solny 20 | FB

O Qrczak – pomysł na pieczone kurczaki jest stary jak świat, ale że ktoś przyciągnął go w okolice wrocławskiego Rynku, trzeba było sprawdzić jakie ma szanse na utrzymanie. Według mnie marne, bo za jedną trzecią ceny można kupić dokładnie to samo pod Kauflandem.

Malarska 25 | FB

Big Chicken – w tym miejscu lata temu mieścił się już bar z kurczakami. Obecnie ktoś powrócił z pomysłem, sprzedając panierowane części kurczaka, a oprócz tego burgery i tortille.

Jedności Narodowej 77 | FB

Dyszka Streetfood – na Robotniczej pojawił się food truck z hot dogami w kilku odsłonach. Czy to dobry pomysł? Okaże się niebawem.

Robotnicza 92 | FB

Kebab Lab – czy to już moda na „lepsze” kebaby”? Po KEBZie wystartował Kebab Lab z trzema mięsami do wyboru oraz opcją wegetariańską. Zobaczymy.

Curie Skłodowskiej 15 | FB

Francuska Farma – miejsce z francuskim sznytem, zarówno pod względem wizualnym, jak i w menu. Obowiązkowa jest zupa cebulowa, są croissanty i kanapki w bagietce. Do sprawdzenia.

Curie Skłodowskiej 63/2 | FB


ZAMKNIĘTE

Modra Odra streetfood

Cherry Lounge Restaurant

Kwiatowa

Pizza O’Clock

egg.cafe

Bistro Kościuszki


ZAPOWIEDZI OTWARĆ:

Woosabi – Włodkowica

Yaco Taco – Ruska

LeSer – Łódzka

Patelnia i Piec – Jedności Narodowej

Frito Chicken – Ruska

Alternatywy 4 – Komuny Paryskiej

Total 9 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments