9.6 C
Wrocław
środa, 28 września, 2022

Bar Obiady Domowe – szybki obiad przy Placu Bema

Ostatnio przeczytałem pod jednym z postów ciekawy komentarz. Otóż podobno blog od jakiegoś czasu przeszedł dziwną przemianę i można przeczytać na nim już jedynie wpisy dla bogaczy. Bajgle po 20 zł, makarony za 30 czy kaczka za cztery dychy. Szaleństwo, normalnie szaleństwo. Co tam, że każdy ma szansę znaleźć na blogu relacje z niemal wszystkich domowych, osiedlowych i mlecznych barów we Wrocławiu.
Niech jednak temu panu będzie – na ulicy Mieszka I dopiero co ruszył kolejny bar z domowymi obiadami. Tuż przy Polish Lodach i na miejsce Naleśnikarni Dobrawa, która wytrzymała całe kilka miesięcy. Czy faktycznie jest tak domowo? Przekonajcie się sami.

IMG_7703
Pierwszy raz zjawiam się tutaj w sobotę podczas FLOW ESK 2016. Na szybko, na barszczyk i pierogi.
Wchodzę po schodkach do wąskiego lokalu, w którym znajduje się pięć stolików i niewielki bar, gdzie przyjmowane są zamówienia, a z tyłu, zapewne właściciel, uwija się jak w ukropie na niewielkim obszarze kuchni przypominającej bardziej te nasze domowe, aniżeli specjalistyczne.

IMG_8351
Na dzień dobry barszcz z uszkami  (5,99 zł) – nie z gotowca, co jest częstą praktyką w niby domowych barach we Wrocławiu. Zupa esencjonalna, na wywarze, słodka i z dużą ilością czosnku. Uszka minimalnie za twarde, ale przyzwoite.

FullSizeRender
Pierogi ruskie (7,99 zł) cierpią na klasyczną przypadłość barowej odmiany tej potrawy – w farszu dominują ziemniaki. Twarogu jak na lekarstwo, za to pochwalić należy słuszne doprawienie.

Kolejny raz, nawet dwukrotnie, zjawiam się w barze w środku tygodnia, w porze obiadowej, kiedy obłożenie lokalu jest maksymalne, a po złożeniu zamówienia trzeba odpowiednio zaczaić się na wolne miejsce.

FullSizeRender (1) IMG_7727
Zarówno krupnik, jak i kapuśniak (5,99 zł) nie powalają. Zwłaszcza w tym pierwszym zauważalne są pozostałości po używaniu „przyprawy”, która na wiele lat zdominowała smak w polskich domach. Natomiast kapuśniak z odpowiednią kwasowością, ale bez tak potrzebnego przełamania mięsnego, aromatu wędzonki.

FullSizeRender (2)
Bardzo udany, uczciwy, w domowym stylu jest filet z kurczaka z kopytkami (14,99 zł). Cieniutko rozbita pierś, odpowiednia ilość soli i pieprzu i nienasiąknięta panierka, a do tego genialne, wzorowe kopytka. Jak spod ręki babci – zachowujące balans pomiędzy miękkim a jednocześnie zbitym farszem.

IMG_7729
Na dokładkę zdecydowanie lepsze od ruskich pierogi z mięsem (8,99 zł). Z dokładnie zmielonym i doprawionym, niemalże kremowym farszem oraz cienkim, aczkolwiek utrzymującym farsz ciastem.

Bar bez żadnej konkretnej nazwy, otwarty w miejscu, gdzie poprzednia gastronomia zanotowała spektakularny upadek, wchodzi do grona tych miejsc, w których bez obaw można zjeść w okolicach Pl. Bema. Chętnych z okolicznych biurowców nie powinno zabraknąć. Jedzenie może nie porywa aż tak, jak w nieodległym barze Domowe Obiady, ale poza krupnikiem, jest uczciwie przygotowane.

ranking3

Bar Obiady Domowe

Mieszka 1/1A

Total 6 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

8 KOMENTARZE

  1. Autorze, zachęcasz czytelników do komentowania, chcesz by pisali o czym chcą czytać – a gdy ktoś powie, że chciałby o jakimś tańszym jedzeniu, to rozpisujesz się na cały akapit (że może sobie poczytać stare relacje z barów mlecznych/osiedlowych) i jakoby robisz mu łaskę? Jakoś tak nieswojo poczułam się po przeczytaniu wstępu do tej relacji, potraktowanej z resztą trochę 'biednie’ (w porównaniu do innych) – no, ale może wynika to z tego, że nie ma co się rozpisywać nad barszczem i pierogami.

    • Pewnie, że zachęcam do komentowania, ale z sensem, a nie bzdurnego pisania tego co najdzie.
      Idiotycznym jest tekst o relacjach z „drogich” restauracji, kiedy na blogu jest cały przekrój miejsc.

      • ’Bzdurnego pisania tego co najdzie’ – to naprawdę o tym, że potrawy są drogie? Kanapka za 20 zł nie jest tania (tak, tak pastrami deli, blablabla), po prostu. Niektórzy pracują na nią godzinę lub więcej. Nie widziałam komentarza i nie wiem, czy było w nim coś obraźliwego, ale pan jest zwyczajnie niemiły.

        • Nie o ceny tu chodzi, a o bezsensowne komentarze człowieka, któremu nie chciało się zjechać dwa posty niżej, żeby zobaczyć czy faktycznie ma rację.

  2. @Sara
    To samo pomyślałam! Że nieswojo itd… Oczywiście że rozumiem zamysł wrocławskich podróży kulinarnych i lubię czytać o każdej miejscówce (dzięki WPK trafiłam do Splendido, które uwielbiam), ale razi mnie takie wyrzucanie swojego niezadowolenia dotyczącego akurat pieniędzy.

  3. Nie zdarza mi się udzielać w komentarzach, ponieważ to często jak walka z wiatrakami.Ty razem wyrażę swoje zdanie.

    Bloga czytam praktycznie od początku istnienia i uważam, że rozwija się bardzo dobrze.Osobiście nie wnikam i nie chcę oceniać ludzi, ale czy serio jedzenie na poziomie 20-40 zł za danie to jest dla Was sporo ? Nie mówię, że macie jeść tak codziennie, ale pozwolić sobie nawet raz w miesiącu na dobrej jakości, pyszny obiad na poziomie 50+ za danie główne to moim zdaniem nic nadzwyczajnego.

    Miejsca, która autor bloga opisuje są moim zdaniem dostępne dla każdego przeciętnego człowieka, który po prostu ma dobrą pracę, a o taką nie trudno.

    Dodam jeszcze, że ja bardzo się cieszę z opisywania miejsc (jak to nazywacie) drogich, ponieważ zanim wydam kilkadziesiąt złotych to wolę się wcześniej upewnić czy warto i dużo bardziej żałowałbym wydanie 40 zł i wyjście niezadowolonym, niż wydanie 10zł, bo tutaj kwota tak niska, że po prostu spływa to po mnie.

    • Kurcze, uważam, nieskromnie, że największym atutem tego bloga jest właśnie to, że każdy może znaleźc coś dla siebie. Restauracje na wyższym poziomie, streetfood, bary mleczne, czy zwykłe, niedrogie restauracje.

    • Zgadzam się całkowicie! Fajnie poczytać o droższych miejscach, żeby nie pchać się w ciemno np na randkę tam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły