Nowe restauracje we Wrocławiu – grudzień ’18. 233 otwarcia w 2018 roku.


W 2016 roku mieliśmy 231 otwarć, w 2017 – 232, a w 2018, po 17 nowych miejscach w grudniu, w sumie… 233. To nie żart. Rok po roku rekord zostaje pobity o jedno miejsce. To by oznaczało, że w przeciągu trzech lat otworzyło się we Wrocławiu niemal 700 punktów gastronomicznych, a to i tak jedynie moje obliczenia. Zapewne zdarzyło mi się ominąć jakieś pojedyncze nowe lokale, ale granicę błędu statystycznego określam na 2-3%. Raczej docierają do mnie wszelkie informacje na temat otwarć, mniej o zamknięciach. Tak więc po raz kolejny boom nie zwalnia, choć mam wrażenie, że w tym roku zamknęło się więcej miejsc, niż poprzednio. Zajmę się tym w kolejnym wpisie, kiedy podsumuję: jaka gastronomia się otwiera, jaka zamyka, i jaki procent zamyka się w krótkim czasie po otwarciu.

2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018 | listopad 2018

Mercado Tapas Bistro – miłośnicy hiszpańskich klimatów z niecierpliwością wyczekiwali otwarcia tego miejsca, bo hiszpańska gastronomia – delikatnie mówiąc – jest we Wrocławiu mocno niedoreprezentowana. Lokal na Bogusławskiego nabrał interesujących kształtów, kuchnią zajął się znany z Taszki Nuno Matos, a do menu trafiły zarówno potrawy znane z hiszpańskich barów tapas, jak i autorskie propozycje Szefa Kuchni.

Bogusławskiego 15 | FB

Yaco Taco – nowy tex-mex na Ruskiej. Miejmy nadzieję, że wyróżniający się pośród reszty wrocławskich przybytków z kuchnią texmexową.

Ruska 10 | FB

FALLA Wrocław – kolejne miejsce wyczekiwane przez spore grono osób zajmujących się gastronomią. Franczyzowy lokal Falli zawitał do Wrocławia i wystartował z wysokiego C. W pierwszych dniach do środka ciężko było się w ogóle dostać, aby zjeść bardzo dobre falafele oraz inne wegetariańskie specjały zachowane głównie w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu.

Stawowa 4 | FB | relacja na WPK

Shrimp House Wita Stwosza – Shrimp House wypływa na szersze wody, zamieniając lokal ze Św. Mikołaja na dużo większy i pięknie urządzony na Wita Stwosza. Menu pozostaje bez zmian, z nowinek zaznaczyć należy fakt, że pojawi się alkohol.

Wita Stwosza 41 | FB

Shrimp House Zwycięska – druga po Przystań Tu restauracja z nowej fali otwarć na Zwycięskiej. Shrimp ma markę i od pierwszego dnia po otwarciu wiernych fanów.

Zwycięska 20 a | FB

Altenatywy 4 – cukiernia wegańska, która otworzyła się naprzeciwko Krasnolóda na Komuny Paryskiej. Jeśli potrzebujecie w pełni roślinnych słodkości, zdecydowanie powinniście zaznajomić się z tym adresem.

Komuny Paryskiej 5 | FB

Kraftownia Muchobór – jakiś czas temu pisałem, że jednym z kolejnym kroków rozwoju piwnej rewolucji będzie otwieranie się lokali piwnych z kraftem poza ścisłym centrum. Doświadczyła tego już Warszawa, we Wrocławiu uczyniono pierwszy krok – na Muchoborze wystartowała Kraftownia Muchobór z kuchnią i kilkoma kranami z kraftem. W karcie znalazły się burgery, pizza i skrzydełka.

Mińska 58 a | FB

Dziekanat – pierwsze od dawna miejsce na Grunwaldzie, które na pewno nie powstało z nastawieniem głównie na studentów. Lokal jest spory, menu może nie szokuje, ale wzbudza zainteresowanie. Od rana serwowane są również śniadania. Ceny dań głównych wahają się od 20 do 29 zł.

pl. Grunwaldzki 18-20 | FB

Bench Subs – kolejna streetfoodowa miejscówka w okolicy ulicy Włodkowica. W ofercie kanapki nazwane amerykańskimi ze względu na wzorowanie się na barze American Subs.

św. Antoniego 16 | FB

Balkan Burger Arena – po przymusowej wyprowadzce z pętli Krzyki, Balkan Burger przeniósł się ze swoim food truckiem pod Arenę na Komandorską, gdzie od nowego roku pojawi się specjalna, całoroczna konstrukcja, w której przygotowywane będą uliczne specjały rodem z Bałkanów.

Komandorska 66 | FB

Patelnia i Piec – Śródmieście wzbogaciło swoją ofertę o kolejną restaurację próbującą robić coś na wzór kuchni włoskiej. Pizza, makarony, te sprawy. Jak zawsze w przypadku podobnych inicjatyw, podchodzę do tego z dużym dystansem.

Jedności Narodowej 104 | FB

Frito Chicken – jeszcze jedna wrocławska próba zrobienia niesieciowego KFC. Czy smażone kurczaki przy Pasażu Niepolda mogą się sprawdzić? Mogą, ale…

Ruska 47/48 | FB

Smakowity Kąsek – w miejscu pizzerii Amarone powstał bar z bemarami, który gdyby oceniać jedynie na podstawie piersi z kurczaka z ananasem i mozzarellą, jaką chwalą się na FB, nie dawałbym wielkich szans na dłuższą działalność.

ul. Piłsudskiego 104 | FB

Zapiekarnia Wrocław – u podnóża Sky Towera wystartowała mała budka z zapiekankami i tostami. Porcje wyglądają na ogromne, ceny wręcz przeciwnie, a nad wszystkim unosi się duch początku lat 90.

Wielka 25 c | FB

Per Pan Placek – Stabłowice są taką kulinarną pustynią, że przyjmują wszystko. Pizzę oczywiście także.

Stabłowicka 152 | FB

Pizza Bunga – kolejna miejscowa mała siec pizzerii rozwija się, otwierając kolejny lokal. Bunga zawitała tym razem na Bulwar Dedala.

Bulwar Dedala 18 b | FB

Nocne Gastro – pizzeria, jeszcze jedna, ale tym razem wyspecjalizowana w dowożeniu pizzy nocą.

Bogusławskiego 17


ZAMKNIĘTE

BLT&Taps

Fuzja na Solnym

Smaki Dzieciństwa

Meat&Fit

La Dolce Vita

Fabryka Chwil

PanZerotti

pan.puh

 

Total 5 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Comments

comments