Październik przyniósł 18 kolejnych otwarć, co daje nam w sumie liczbę 196 nowych miejsc w 2018 roku po dziesięciu miesiącach. Zapraszam na podsumowanie – co się otwiera i zamyka we Wrocławiu.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018
Viva la pierogi – miało być pięknie, wyszło jak zawsze. Pierogi na Rynku – pomysł stary jak… pierogi i każdorazowo zawodowo spaprany. Ruskie są pyszne, reszta jak dla mnie niezjadliwa. No i ta nazwa.
Rynek 51 | FB | relacja na WPK
Frytki z Belgii – najpierw w gustownym, starym Citroenie ustawionym przed Pasażem Grunwaldzkim, kupić można było rurki z kremem. W październiku dostawiono drugie auto, w którym pojawiły się frytki z całą gamą fanexowych sosów. Szaleństwo.
Pasaż Grunwaldzki | FB
Snek sushi sun – jeśli do tej pory nie rozumieliście znaczenia pojęcia kuchni Fusion, to chyba idealny przykład. W malutkiej budce przy skrzyżowaniu Hallera i Powstańców Śląskich podawane jest sushi, pierogi, schabowe, pielmieni i kilka innych specjałów. Dla odważnych.
Hallera | FB
Buduar Cafe – budynek Starter na Grunwaldzie zdecydowanie wpływa na gastronomiczny rozwój tej części miasta. Najpierw powstała restauracja Grana Padano, teraz Buduar Cafe, skierowany do miłośników wszelkiej maści wypieków – croissantów, bułek, drożdżówek, a także kawy.
Pl. Grunwaldzki 55 | FB
Grek bez nazwy – wybaczcie lekko prześmiewczą nazwę, ale ona mówi dużo o tym miejscu. W lokalu po Plastrami dość szybko ulokował się grecki bar. Wszystko byłoby ok, gdyby nie kilka drobnych faktów – jedzenie jest słabiutkie, a knajpka do tej pory nie dorobiła się nazwy, szyldu czy profilu na FB.
Wita Stwosza 44 | relacja na WPK
Przystań Tu – pierwsza z zapowiadanych kilku nowych restauracji na Zwycięskiej. Przystań Tu to młodsza siostra restauracji z wrocławskiej mariny. Menu jest mniej obszerne, bardziej dostosowane do potencjalnego gościa z Ołtaszyna, ale wygląda na interesujące. Potrawy są pięknie podane, wnętrze również nie odbiega od obecnych standardów, a porcje duże na tyle, że nikt nie powinien narzekać.
Zwycięska 20a | FB
Taormina – dziwna rotacja – Taormina z Łódzkiej przeniosła się na Szewską, zmieniając naprawdę przyzwoitą Biancamozzarella. Towarzystwo Pieca na Szewskiej nie wróży najlepiej.
Szewska 29 | FB
FitBack Food&Familly – ciężko powiedzieć, aby Oporów stał restauracjami, ale taki wynalazek może mieć problemy z dłuższym utrzymaniem się w okolicy. Ogólnie nazwa wskazuje jakąś myśl przewodnią, skierowaną w stronę być fit, ale menu bardziej wskazuje na znany wrocławski trend osiedlowy – wszystko dla wszystkich.
Solskiego 3 | FB
PanZerotti – pomysł jest banalnie prosty – dajmy ludziom z Pasażu Niepolda coś na szybko, sycącego i smażonego. Panzerotti to smażone na głębokim tłuszczu pierogi z włoskim rodowodem, które pojawiły się na Ruskiej. Czy uda się wyprzeć z rynku kebab?
Ruska 49 | FB
Craftova – byli Pogromcy Meatów, byli Pogromcy, jest Craftova. Czy trzecia przemiana przyniesie oczekiwaną korzyść? Możliwe, bo jedzenie, a głównie steki, smakują naprawdę nieźle, a do tego na kranach pozostała bardzo dobra selekcja piw.
Rynek 22/1 a | FB | relacja na WPK
Ja nóż bistro&pub – lekkie pomieszanie z poplątaniem. Z jednej strony menu obiadowe, z drugiej wieczorne z napitkami. Ogólnie raczej standardy w postaci pierogów, kurczaka, naleśników.
Zwycięska 14 f | FB
Domowe Obiadki – klasyka w pobliżu Kościuszki. Pierogi, schabowy, mielony, codziennie świeża zupa.
Bałuckiego 6 | FB
Pojedzone Wro 71 – burgery, focaccie i smażony ser z przyczepy obok dworca.
Joannitów 24 | FB
AleBosco – połączenie pizzerii i multitapu z 19 kranami. Jako jedyni w Polsce wypiekają pizzę w obrotowym piecu, makarony i przystawki w postaci serów i wędlin.
Uniwersytecka 1 | FB
Zio Pesto Pizza – jeszcze jedna pizzeria z plackami wypiekanymi w piecu na drewno. Zio powstało w miejscu greckiej restauracji Zorbas. Wnętrze zachwyca, nad pizzą trzeba jeszcze trochę popracować.
Ofiar Oświęcimskich 19 | FB
Pierogoff – Brochów nie ma szczęścia do jedzeniowych miejscówek. Tym razem powstała pierogarnia ze schabowym i pizzą w menu.
Wileńska 24 | FB
Sharp Change Food&Pub – kiedy zobaczyłem, że Sharp Change się otwiera, pomyślałem – może w końcu ktoś ogarnie klasyki kuchni amerykańskiej. Do karty trafiła mieszanka burgerów, chili con carne i fish and chips, ale sądząc po mojej pierwszej wizycie u nich, ciężko będzie zrobić wrażenie jedzeniem.
Św. Mikołaja 63 | FB
Express Pizza – trzeci punkt znanej pizzerii z prostokątnymi plackami na grubszym cieście.
Sokolnicza 7/17 | FB
Zamknięcia:
Biancamozzarella
Żyzna
Baszta
Modra Odra
Pogromcy
Lviv – kawior, wódka, bliny
La Paryżanka
Cherry
Revel Toast
Rodeo Grill&Steakhouse
W Buduar Cafe muszą nauczyć się robić gorącą kawę. Niezła jest szarlotka i ciasto marchewkowe.
Byliśmy tam koło 20 i niestety pusto. Obok w pizzerii sporo ludzi.
Jak na „buduar” trochę mało przytulnie. Obsługa bardzo miła.
Na Ruskiej w lokaliku po Dwóch Małpach otworzy się chyba coś meksykańskiego. Dla mnie …beeee. Lubiłem Małpki za atmosferę, kawę i kanapki poranne (wczesne otwarcie – można było zajść na śniadanie).
Brakujemi takich małych kafejek na poranną kawę i kanapki. Są Vincenty – lubię te lokale ale ceny tam raczej wysokie, kanapeczek brak. Inne aspekty – OK.
Dlaczego zamykają przepyszny LVIV ???
Bo otwierają z powrotem na Legnickiej oraz startują z kolejnym lokalem na Szewskiej.
W listopadzie na Ruskiej 47-48 otworzył się „Wurst It”. http://miejscawewroclawiu.pl/wurst-it-czyli-nowy-lokal-z-tradycyjnymi-niemieckimi-kielbaskami-miejscawewroclawiu-pl/