Ostatni miesiąc 2019 roku przyniósł nam 18 otwarć, co ostatecznie dało liczbę 203 nowych restauracji, food trucków, kawiarni, cukierni i wszelkiej gastronomii w roku 2019. Jest to wynik mniejszy o około 30 miejsc od lat poprzednich, ale dalej pokazuje on, jak mocne jest parcie na otwieranie kolejnych lokali. Czy idzie za tym ich poziom? To już temat na inną opowieść. Wpadajcie też na wroclovefood.pl, gdzie na bieżąco staram się prezentować gastro nowinki.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018 | listopad 2018 | grudzień 2018 | styczeń 2019 | luty 2019 | marzec 2019 | kwiecień 2019 | maj 2019 | czerwiec 2019 | lipiec 2019 | sierpień 2019 | wrzesień 2019 | październik 2019 | listopad 2019
KOI Sushi Bar Siemianowicka – piąty już bar spod znaku KOI, tym razem na Książu. W menu suszarniowa klasyka, przygotowana na bardzo uczciwym produkcie.
Siemianowicka 9b | FB
KEBZ – Ponad rok od otwarcia pierwszego lokalu na Nowowiejskiej, właściciele KEBZa poszli krok dalej i wystartowali z miejscówką o wiele bardziej odważną, a więc na ulicy Kuźniczej tuż przy wrocławskim Rynku. Odważnie, ale chyba sensownie. Menu pozostało bez zmian.
Kuźnicza 60/62 | FB
Horoszo Rest&Bar – gołąbki, schabowe, pielmieni, a do tego kawa. Wszystko składa się na to, że Horoszo jest miksem polskich i ukraińskich wpływów kulinarnych na próbującej ożyć ulicy Odrzańskiej.
Odrzańska 16 | FB
Rainbow Roll – dość tajemnicze miejsce w malutkim, schowanym punkcie na Wyszyńskiego, gdzie zjecie koreański kimbap
Wyszyńskiego 73/1 a | FB
Brzuchaty Pizza – food truck z siedmioma rodzajami pizzy w menu.
Milenijna 2 | FB
Parma Pizza – pizza i gyros, rozumiecie
Ścinawska 1
PatJo – malutka cukiernia w przejściu na Ruskiej z własnymi wypiekami. Codziennie możecie zabrać ze sobą od nich ciasta, bułki, babeczki.
Ruska 47/48 | FB
Ban Thai – długo to trwało, ale po kilku miesiącach udało się otworzyć drugi wrocławski lokal tajskiej restauracji Ban Thai. W menu klasyki tajskie – zupy, pad thai czy smażony ryż, ale też wstawki z innych kuchni, jak choćby pho.
Sienkiewicza 34 | FB
Ciasto i farsz – pod koniec grudnia w samym centrum, w budynku Dominikański Center, pojawiła się nowa pierogarnia, której początki sięgają Szczecina. Drugi lokal wystartował właśnie w stolicy Dolnego Śląska, a do karty trafiło dziesięć różnych rodzajów pierogów.
Piotra Skargi 1 | FB
Spaghetti House – tuż przy kampusie Politechniki Wrocławskiej wyrosło miejsce skrojone typowo pod żaków – z makaronami od 8,90 zł. Jak ze smakiem? Do sprawdzenia.
Polaka 14 | FB
Bananicook – zniknięcie Bananicook z jego pierogami było jednym z większych zaskoczeń poprzedniego roku. Na szczęście banani powrócił, klei pierogi na nowo i robi to chyba jeszcze lepiej, niż ostatnio. Teraz spotkacie go w sklepie BeMuke na Przyjaźni.
Przyjaźni 2 | FB
Pumo di Puglia – kolejny dowód na to, że Plac Solny ożywa na dobre, a gastronomia zaczyna się z nim przyjaźnić. Pumo di Puglia to kuchnia południa Włoch, a w menu m.in. homar po katalońsku, moussaka i… paella. Poza tym dość standardowo – carbonara, fritatta i pizza.
pl. Solny 15 | FB
Samarqand – pierwsza we Wrocławiu restauracja z kuchnią uzbecką, co już samo w sobie stanowi niemałą ciekawostkę. Menu prezentuje się okazale i mocno zachęca do odwiedzin. Jest dużo baraniny, są manty i plow.
Stawowa 23 | FB
Bistro Galimatias – otwarte w miejsce Kozackiej Chatki. W menu standardy polskiej kuchni domowej, a więc pierogi, zmieniające się zupy, gołąbki plus oczywiście coś mięsnego.
ul. Wejherowska 19 a | FB
Pierogarnia Trzy Siostry – pierogi, pierogi, pielmieni i naleśniki w nowych budynkach na Sikorskiego.
Sikorskiego 3 g
Sushi Midai – trend na sushi w Polsce nie minie chyba nigdy, więc mamy kolejny bar z tym japońskim specjałem. W karcie klasyka podobna do innych suszarni.
ul. Otwarta 14 | FB
Bistro Kulinarne Wojaże – na każdym osiedlu muszą znaleźć się jakieś miejscówki ze znanymi z domu potrawami, więc Kulinarne Wojaże mają szansę odnaleźć się na Szałwiowej, gdzie budują się kolejne bloki. Zjecie tu placki ziemniaczane, mielonego, żurek czy schabowego.
Szałwiowa 31 | FB
Restauracja Luna – burgery, pizza, pancakes, steki, a więc Ameryka pełną gębą.
Gagarina 5 | FB
ZAMKNIĘTE
Taszka Wine&Petiscos
Rock Kitchen
Waniliowa Rukola
Bar Krab
Olszewskiego 128
PLANOWANE OTWARCIA
Krasnolód i Piekarnia Plon – ul. Przyjaźni
Solleim, ul. Ruska
Culto, ul. Kościuszki
Yemse2 – ul. Życzliwa
Balkan Burger – pl. Grunwaldzki
Pizzatopia, ul. Świdnicka
Oliwa i Ogień, plac Bema
Di Cfe Deli, ul. Odrzańska
Gruba Focca, Hubska
Gofreak, św. Antoniego
Pizza Cezar Ristorante, Wita Stwosza
Pizzeria Pełnia, Nowowiejska 84
Yuzu Cafe, Siemianowicka
Czarna trufla Pizza&Pasta, Wiwulskiego