Jakie nowe restauracje otworzyły się we Wrocławiu w 2021 roku? Pomimo pandemii jest ich całkiem sporo, co może napawać optymizmem. Może nieco gorzej z oryginalnością konceptów, ale w całym potoku ponad sześćdziesięciu miejsc da się wyłowić kilka bardzo interesujących. Ufff, dobrze wrócić z cyklem otwarciowym. Na dzień dobry ruszam hurtowo, zbierając wszystkie nowe restauracje we Wrocławiu otwarte od stycznia do lipca 2021. Od sierpnia cykl trwający na blogu od 2014 roku wraca już do starego układu i ukazywać się będzie co miesiąc. Udało mi się naliczyć 71 nowych miejsc – iście wrocławska liczba. Czytajcie i dowiadujcie się gdzie zjeść obecnie we Wrocławiu.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018 | listopad 2018 | grudzień 2018 | styczeń 2019 | luty 2019 | marzec 2019 | kwiecień 2019 | maj 2019 | czerwiec 2019 | lipiec 2019 | sierpień 2019 | wrzesień 2019 | październik 2019 | listopad 2019| grudzień 2019 | styczeń 2020 | luty 2020 | marzec 2020 | kwiecień i maj 2020 | czerwiec 2020 | lipiec 2020 | sierpień 2020 | wrzesień 2020 | październik 2020 | listopad i grudzień 2020
OTWARTE
Polaka 19 – miejsce otwarte w lokalizacji zajmowanej wcześniej przez Wartburgera. Pizza, kebab i calzone. Rozumiecie.
Polaka19 | FB
Miss Kim-chi – koreański streetfood dostępny jedynie w formie dowozowej na Wolt.
Jemy u Gruzina – tym razem smaki gruzińskie – wypieki, chinkali, chaczapuri, otwarte w punkcie znanym wcześniej z ukraińskiej kuchni.
Jedności Narodowej 103 | FB
Baked By Batko Cafe – cukiernia prowadzona przez uczestnika programu telewizyjnego Bake Off. Coś idealnego dla miłośników słodkości – bez, wypieków, ciast czy tortów.
Sikorskiego 3 e | FB
Mio Gelato – lodziarnia, która zaistniała na Zwycięskiej, teraz pojawiła się w samym centrum, tuż naprzeciwko Szynkarni.
św. Antoniego | FB
Pizza Matta – kolejna pizzeria w tym miejscu, kolejna nastawiona głównie na dowóz.
ul. Rogowska 64 b | FB
7 samurajów restauracja japońska – po otwarciu pierwszego lokalu na Rychtalskiej pod koniec 2020 roku, na początku kolejnego wystartował drugi lokal pod tą samą nazwą, tym razem na Sienkiewicza. W menu oczywiście sushi, ramen oraz kilka innych dań powiązanych z kuchnią japońską.
Sienkiewicza | FB
Krokieter – pomysł idealny, doskonale skrojony pod pandemiczny okres – krokiety smażone na bieżąco, do ręki i w drogę. Bardzo smaczne zresztą. Najpierw działali na Psich Budach, potem na Rynku, a ostatecznie trafić mają na Ofiar Oświęcimskich.
Rynek 30 | FB
Woo Thai Strzegomska – Woo Thai dotarł ze swoją streetfoodową odsłoną na Muchobór Mały, gdzie jeszcze do niedawna panowała kulinarna pustynia. Już się polepszyło, ale Woo Thai na pewno znajdzie swoich fanów.
Strzegomska 208 | FB
Forum Kulinarne – następna restauracja, której otwarcie opóźniło się ze względu na pandemię. Forum Kulinarne to drugi koncept właścicieli Alyki, gdzie udał się także szef kuchni tej drugiej restauracji. Co w menu? Wpływy z różnych stron świata – makarony, pizza, owoce morza.
pl. Wolności 4 | FB
Manufaktura pizzy i chleba – na miejscu zasiedziałej od lat Pizzerii Relax pojawiła się odnowiona wersja w formacie Manufaktury, gdzie poza pizzą zjecie świeże wypieki. Od niedawna działają również tuż przy Wyspie Słodowej.
Kościuszki 159 i Wyspa Słodowa | FB
Papa John’s – sieciowa pizzeria zapowiadała wejście do Wrocławia od kilku lat. Z chęci posiadania lokalu na Rynku, skończyło się na Glinianej.
Gliniana 14 | FB
Polish Lody – słynne lody z Bema rozwijają się mocno i mocno eksplorują kolejne lokalizacje w całym Wrocławiu.
Oławska 11 oraz Vespucciego 16 a | FB
Korean Chicken House – tuż przy Zwycięskiej pojawił się jeszcze jeden we Wrocławiu koncept z KFC, a więc koreańskimi kurczakami w panierce
Ołtaszyńska 92 g
Grube Ziarno – gdybyście chcieli się napić kawy w Hali Świebodzki, to niewątpliwie odpowiedni kierunek. Malutki przedział z kawą od Monko.
Hala Świebodzki | FB
Yummy waffle ice cream – bąbelkowe gofry tuż przy Rynku
Kuźnicza 25 | FB
Mama Azja – Azja, czyli Gruzja chyba znaczy się, bo w menu głównie znajdziecie… chaczapuri.
Komandorska 66 | FB
Jedynka – klasyczny bar z domowym jedzeniem
Kościuszki 158 | FB
Jungle kuchnia azjatycka – druga odsłona azjatyckiego konceptu, tym razem zlokalizowana na Strzegomskiej. W karcie klasyki kuchni tajskiej czy koreańskiej.
Strzegomska 197 | FB
Twok – restauracja, która zdążyła się otworzyć i już lokal znaleźć można na portalach ogłoszeniowych. W karcie dość dziwne azjatyckie połączenia.
Piłsudskiego 86 a | FB
Meatologia – po sukcesie ich kanapek w Hali Świebodzki, Meatologia wyszła dalej, otwierając się na Sikorskiego, gdzie można zjeść zarówno kanapki, jak i kupić mięso na steki.
Sikorskiego | FB
Tea Club – herbaciarnia połączona z kawiarnią i miejsce, gdzie można przechwycić na szybko jakąś kanapkę lub deser.
Kościuszki | FB
PWP Burger – burgerki na placu Solnym, panie.
pl. Solny | FB
Czarna cebula gemuse kebab&grill – jedno z odkryć ostatnich miesięcy. Kebab w bułce niczym w Mustafie z Berlina. Spróbujcie!
Olszewskiego 23 b | FB
Talerzyki – bardzo przyjemne, skromne miejsce z klimatem, gdzie zjecie super arabskie wege potraw, w tym m.in. hummus, falafele, szakszukę czy tabouleh
Bogusławskiego 34
Punta Rossa – jak mówi reklama na ich FB: „najlepsza włoska pizza w twojej okolicy”. No więc podpowiadam, a mieszkam obok – nie jest to najlepsza pizza na Psim polu.
Krzywoustego | FB
Express pizza – tuż obok pojawiła się jeszcze jedna pizza. Znana z Wrocławia już z kilku innych punktów, mianowicie Express Pizza w formie prostokąta.
Krzywoustego 312 a | FB
Zacumuj Tawerna&Beach bar – Osobowice prosiły o dostęp do gastronomii, no i się doczekały. Tuż nad wodą zjecie pizzę, kanapkę ze śledziem czy napijecie się prosecco.
Osobowicka 70 | FB
Ryż i Nori – nazwa dość enigmatyczna, ale chyba każdy zrozumie, że chodzi o suszarnię
Prądzyńskiego 24 a | FB
Manufaktura dobra -chyba najdłużej remontowany lokal we Wrocławiu w końcu odpalił. Jednocześnie zbiegło się to z zamknięciem restauracji Manufaktury – Przefarma na Grunwaldzie. Na miejscu kupicie produkty z Manufaktury – sery, jajka, desery, lody, warzywa.
Wita Stwosza 37 | FB
Krasnolód – po tej stronie miasta Krasnolódowe lody były w Gigi, teraz także w niewielkim lokaliku pomiędzy nowymi osiedlami.
Henrykowska 1 | FB
Sushilovers – suszarnia znana z okolic Rynku, rozszerzyła działalność na Gaj.
Nyska 62 c | FB
Enigma RestoBar – interesujące miejsce na płycie Rynku – z jednej strony chwalące się korzystaniem z regionalnych produktów, z drugiej z nieco dziwnym menu, w którym jest… wszystko. Żebro, bułeczki bao, makarony, burgery, pad thai. Niewątpliwie jednak wygląda intrygująco.
Rynek 16/17 | FB
On cafe – piwo, kawka, desery, a to wszystko na Lipie Piotrowskiej, domagającej się również porządnego gastro.
Kominiarska 97 | FB
Sorpresa ristorante – tysięczna podobna pizzeria w okolicach Rynku.
Igielna 16 | FB
Klawo – kawiarnia na Brochowie – ciasta, lody, kawa z Figa Coffee
Afgańska 4 a | FB
Amande – otwarta tylko w weekendy pracownia cukiernicza z makaronikami i wypiekami
Jedności narodowej | FB
Pasta Mia – przyzwoitych restauracji na płycie Rynku nigdy dość, a Pasta Mia prezentuje się przyzwoicie. Dużo tu makaronów, a warto wpaść choćby na samo raviolo z żółtkiem.
Rynek 53/55 | FB
Give me chinkali – Zwycięska wzbogaciła się o kolejny rodzaj kuchni – gruzińskie i armeńskie przysmaki.
Zwycięska 43 | FB
Midway pizza kebab – sytuacja w typie – kiedy w miejscu kebabu otwiera się kolejny kebab
Pereca 2 | FB
Family friends – połączenie piekarni, cukierni i lodziarni
Bulwar Dedala 7 b | FB
Breslauer – dość dziwny twór, powstały w PRL-u, serwujący niby historyczne wrocławskie potrawy, a kiedy spojrzymy w menu, dostrzeżemy sałatkę z tofu czy bruschettę. No chyba nie o to chodziło.
Rynek Ratusz 10 | FB
Vincent nad Odrą – chilloutowa miejscówka nad Odrą z kontenerem i wypiekami od Vincent Cafe
Jaz Opatowicki | FB
Smoke Pastrami beer&streetfood – Marek Łoboda wraz ze swoją ekipą otworzył knajpkę z kraftami i pastrami w miejscu po dawnej Coolturce. Pastrami zdecydowanie godne uwagi.
Odrzańska 6 | FB
CRAB seafood – ktoś chciał przejechać się na sławie słynnego baru Krab, który działał w tym miejscu przez 30 lat, ale to jednak zupełnie inne miejsce z innym menu
Sokolnicza | FB
Walenty Kania Kuchnia dla odważnych – Walenty Kania osiadł na stałe we Wrocławiu i zawitał ze swoim podrobowozem na Hali Świebodzki. Jeśli kochacie podroby, zdecydowanie powinniście się tam udać.
Hala Świebodzki | FB
Pomieszane restaurant&bar – osiedlowa, całkiem przyjemna restauracja na Promenadach Wrocławskich
Czesława Miłosza 13 | FB
Maśta – kolejna koreańska miejscówka we Wrocławiu. Karta pełna jest koreańskiego streetfoodu
Życzliwa
Ptasie Rządy – food truck z Hali Świebodzki z drobiowymi potrawami. Są kanapki z kaczką, sałatki, alei kurczaki z rożna.
Hala Świebodzki | FB
Ararat kuchnia kaukaska – ta część miasta zdecydowanie potrzebowała nowych gastro punktów, no więc i są. W Araracie zjecie m.in. chinkali – bardzo dobre, chaczapuri czy lula kebab
Obornicka 70 | FB
Guadalupe Cocina Mexicana – lokal dzielony na pół z Esencją Sushi w Leśnicy. Menu z burrito, quesadillą i enchiladami wygląda jakby miało nawiązywać do kuchni meksykańskiej, ale jakoś niespecjalnie mocno.
Średzka 21 | FB
Riso Bar – podobno najlepsze i najtańsze owoce morza we Wrocławiu. Takie przynajmniej były zapowiedzi.
Nożownicza 6/8 | FB
Pizza BOYZ i Mr. Pancake – znana z Warszawy pizzeria otworzyła się po długim remoncie na Szewskiej wraz z konceptem bliźniaczym wizerunkowo, a więc Mr. Pancakes. W środku kolorowo, a na talerzu… Sami oceńcie, bo mnie nie zachęca.
Szewska 69/70 | FB
Do Sopotu cocktails&food – sieciowy koktajlbar z tak wymiksowanym menu, że na spokojnie można stwierdzić, iż trafiło do niego wszystko.
św. Mikołaja 7 | FB
Fancy – pizza pasta szprycery – Nowy Dwór dostał nowe gastronomiczne życie m.in. za pomocą wspomnianego wyżej Woo Thaia czy właśnie Fancy. Czym jest Fancy – w menu znajdziecie pizzę, makarony oraz desery, a koncept w jakimś stopniu wizualnie nawiązuje do powyższego Pizza Boyz.
Budzyszyńska 62/1 | FB
Pan Mi Da – w teorii i według opisu – japoński streetfood. W rzeczywistości – ramen z ogórkiem i burger. Przyznam, że nic nie rozumiem.
Nożownicza 1 b | FB
Gusto Mio – makarony, ravioli, desery – wszystko w Gusto Mio
Czarnieckiego 15 | FB
Eko Bistro – bar z domowym jedzeniem
Maksa Berga 9 | FB
Stodoła Jagodno – Stodoła znana z Krzyckiej wylądowała również na Jagodnie. Pizza, makarony, wszystko u nich.
Sarnia 2 | FB
Hoshi Sushi – Jagodno się rozrasta, Jagodno ma więc swoje sushi
Sarnia 2 | FB
Sushi Tu – trzecia miejscówka Sushi Tu we Wrocławiu
Brucknera 24-26 | FB
Kraft Daily Pub – pub browaru Kraft Daily
Bogusławskiego 19 | FB
Atrakcja – nowe miejsce na piwo i jedzenie pod nasypem. Z karty zamawiać można klasykę barową, a więc żebra, kanapki z szarpanym mięsem, itd.
Bogusławskiego 13 | FB
Ministerstwo Śledzia i Wódki – cytrynóweczka za piątaka, pierożki za dyszkę i heja.
Rynek 7 | FB
POKO Bakery – od lodziarni SPOKO odpadło S i zrobiła się piekarnia POKO.
św. Antoniego 2-4 | FB
Zakamarki – ostatnio działała tu jeszcze Nieinna, a obecnie lokal przejęli właściciele sąsiedniej Czekoladziarni i stworzyli wytrawną wersję tejże. Są śniadania, są przekąski, jest piwo.
Więzienna 31 | FB
Pasibus – kolejny Pasik, tym razem w Ferio Gaj.
Świeradowska 51/57
Sajonara sushi – suszarnia numer 23532
Kotlarska 43 | FB
Jana elixir Wschodu – miks kuchni ukraińskiej, gruzińskiej, białoruskiej i uzbeckiej, umiejscowiony w budynku opuszczonym przez restaurację Mlekiem i Miodem
Wrocławska 31, Kiełczów | FB
The Indian Island – jedno z odkryć ostatnich tygodni. Super smaczne dania kuchni indyjskiej, przemieszanej trochę z chińską
św. Jadwigi 10/1 a | FB
Neo Toast – tosty na szybko w przejściu na Ruskiej
Ruska | FB
ZAMKNIĘTE
KEMPA
La Scala
Szajba
Ręce w mące
Mama Manousch
Curry Zone
PEZZI PIZZA
Makaroniarnia Margot
Draconis
Przefarma
U Gruzina – ul. Nożownicza
Ratatouille – otworzyli się, aby zaraz potem zamknąć
Coco Chang
Pizzeria Quattro Gusti
PLANOWANE OTWARCIA
Dream Team Food – ul. Jedności Narodowej
Mania Smaku 4.0 – ul. Krzycka 1 c
Pata Negra – ul. Ofiar oświęcimskich 17
Oliwa i Ogień – pl. Jana Pawła
Di Cafe Bakery – ul. Jaracza
Papi Chulo – ul. Grunwaldzka
Woosabi – pl. Teatralny
Bornga – Bielany Wrocławskie
Fratelli – ul. Obornicka
Smażburger
India Concept – św. Mikołaja
Surfujemy
Plackarnia wrocławska – ul. Jedności Narodowej
Pjona
Parrot Coffee – Piotra Skargi
Hala Świebodzki – zostanie powiększona, a do zestawu wystawców wejdą m.in. Pastrami Summer, El Gordito i koncept z Fish&chips
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie
Jeszcze Green Vibes w ch Wroclavia.
Bardzo smaczne vegan jedzenie
Brakuje „Reiter na Widawie” – taki mikro beach bar.