16 nowych miejsc otworzyło się w listopadzie we Wrocławiu. W sumie daje nam to 131 otwarć w 2021 koronkowym roku. Są oczywiście pizzerie, ale poza tym kilka ciekawych adresów. Listopad był chyba najciekawszym w obecnym roku. Czytajcie!
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018 | listopad 2018 | grudzień 2018 | styczeń 2019 | luty 2019 | marzec 2019 | kwiecień 2019 | maj 2019 | czerwiec 2019 | lipiec 2019 | sierpień 2019 | wrzesień 2019 | październik 2019 | listopad 2019| grudzień 2019 | styczeń 2020 | luty 2020 | marzec 2020 | kwiecień i maj 2020 | czerwiec 2020 | lipiec 2020 | sierpień 2020 | wrzesień 2020 | październik 2020 | listopad i grudzień 2020 | styczeń – lipiec 2021 | sierpień 2021 | wrzesień 2021 | październik 2021
Informacje na temat nowych miejsc wrocławskiego gastro na bieżąco możecie śledzić na Wroclove Food i moim Instagramie.
OTWARCIA
Pizza Koncept – nie chciałbym ponownie pisać: jeszcze jedna pizzeria z identycznym menu, jak 12342 pozostałe. Nie da się. Ok, mają jeszcze sałatki.
Hłaski 67 B | FB
Papi Chulo – ktoś tu mówił, że we Wrocławiu nie ma dobrej meksykańskiej restauracji? To brednie. Mamy jedną z najciekawszych knajpek z tą kuchnią w całym kraju. Na Grunwaldzie otworzyło się Papi Chulo i zrobiło spore zamieszanie. Meksykański Szef Kuchni Filip Hanlo to młody, ale już doświadczony człowiek na odpowiednim miejscu. Mamy tu do czynienia z autentyczną meksykańską kuchnią, wzmocnioną solidną techniką. Jest smak, jest klimat, jest dużo alkoholi. Wszystko się tu zgadza.
Grunwaldzka 67 | FB
Pracownia Dim Sum Garden – młodsze dziecko znanego już od kilku lat konceptu Dim Sum Garden. Krótkie streetfoodowe menu z dim sumami, luźna atmosfera, a przede wszystkim ciekawe smaki. Ja jestem fanem, a jeśli lubicie pierożkowe klimaty, także i Wy powinniście zostać.
Tęczowa 83 a | FB
Korill 180 – Korill idzie niejako utartą przez Nafta Neo Bistro ścieżką. Żadnych głośnych otwarć, nutka tajemniczości od początku, zamknięte testy. Koniec końców Korill działa, a to pierwsze miejsce na taką skalę z koreańskim grillem, który ogarniacie sobie przy stoliku samodzielnie. Na pewno jedno z bardziej wyczekiwanych miejsc we Wrocławiu w tym roku.
Krakowska 180 | FB
La Scala – jest coś nie tak z wrocławską gastronomią, skoro w miejscu zamkniętej jadki otwiera się La Scala.
Rzenicza 24/25 | FB
Kendo Sushi – suszarni nigdy dość. Nigdy?
Piastowska 37
TrePadrone – Tyniec nie należał do najmocniej obsadzonych gastronomicznie miejsc tuż pod Wrocławiem, więc teraz zyskał chociaż pizzerię.
Tyniec, ul. Świdnicka 3 | FB
IDA kuchnia i wino – jeszcze jedno głośne otwarcie, jeszcze jedno udane wyjście. Szefowie Kuchni od początku postawili na polskie smaki w ich własnych interpretacjach. Efekt? Niezwykle udany. Piękne wnętrza budynku, w którym wcześniej mieścił się Jazz Klub Rura sprawiają, że dobrze spędza się tam czas.
Łazienna 4 | FB
Vege Box Concept – burgery, boxy, tortille, a to wszystko w wersji wege już teraz także na Jedności Narodowej.
Jedności Narodowej 63 | FB
Koło Pieca – właściciele tego konceptu przebyli drogę od food trucka do własnego lokalu stacjonarnego. Przebyli również drogę z Jagodna na Krzyki, gdzie pizzerii jest mnóstwo.
Krzycka 83 | FB
India Concept – Thali na dobre rozgościło się wśród wrocławskich restauracji indyjskich, ale dopiero nowy koncept właścicieli tego brandu może przynieść większy rozgłos. Menu jest obszerne, jedzenie smakuje lepiej, niż w dowozie, a sam wystrój… to jedno z piękniejszych miejsc we Wrocławiu.
Kiełbaśnicza 7 a | FB
Pizzeria Bube – trzeci lokal działającej już kilka lat na wrocławskim rynku pizzerii.
ul Krakowska 41 b | FB
Pod Przykrywką – wege i wegańska restauracja z kuchnią polską. W karcie m.in. pierogi, leniwe oraz barszcz ukraiński.
Więzienna | FB
Przystanek Złotniki Bistro – niewielkie bistro na Złotnikach, gdzie zjecie golonke, tatara, bliny czy kaczkę.
Złotnicka 4 h | FB
Mambo Pizza Grill – to jest restauracja spod znaku stan umysłu. Żadnej promocji, żadnych social mediów, w menu flaczki, kebab, pizza i burgery. Ahoj!
ul. Ruska
See Sea – jeszcze jedno nowe miejsce na Tęczowej, powstałe w punkcie po piekarni. See Sea powraca do Wrocławia po dłuższej przerwie. Wcześniej ta nazwa kojarzyła się z food truckiem serwującym owoce morza, obecnie to malutka knajpka, która wystartowała po cichu, a niebawem ma ruszyć na dobre.
ul. Tęczowa | FB
ZAMKNIĘCIA
- Motyla Noga, ul. Więzienna
- Pierogarnia Nowowiejska
- Hortyca, ul. Więzienna
PLANOWANE OTWARCIA
- Oliwa i ogień – ul. Oławska
- W lokalu po restauracji Mama Manousch już 10. grudnia ma się otworzyć wspólna kooperacja właścicieli tej restauracji oraz Browaru Stu Mostów
- Di Cafe Bakery, ul. Jaracza
- Trattoria Arrabiata, ul. Szewska
- Bornga, Bielany Wrocławskie
- Fratelli, ul. Obornicka
- Woo Lounge, ul. Świdnicka
- Pjona
- Gruba Focca, ul. MIńska 58
- Pijalni
- Pastel, ul. Jedności Narodowej
- Piwnica Świdnicka
- Fancy pizza, ul. Ruska
Spodobał Ci się mój wpis? Polajkuj go, udostępnij, a po więcej zapraszam na Instagram oraz fanpage. Używajcie naszego wspólnego, wrocławskiego hasztagu #wroclawskiejedzenie
Zamknięto też Neo Toast na Ruskiej.
Wiadomo co się stało z Motyla Noga? Myślałam, że dobrze prosperowało to miejsce