27! 27 nowych miejsc otwartych w sierpniu we Wrocławiu. Wrocławska gastronomia chyba już zapomniała o obawach związanych z pandemią. W sumie przez osiem miesięcy zanotowaliśmy już 123 debiuty w 2020 roku, co przy wiadomej sytuacji wydaje się być imponującym widokiem. Są kebaby, są pizzerie, są kawiarnie, a także kilka kompletnie ciężkich do zrozumienia lokali.
2014 | styczeń/luty 2015 | marzec 2015| kwiecień 2015 | maj 2015 | czerwiec 2015 | lipiec 2015| sierpień 2015 | wrzesień 2015 | październik 2015 | listopad 2015 | grudzień 2015 | styczeń 2016 | luty 2016 | marzec 2016 | kwiecień 2016 | maj 2016 | czerwiec 2016 | lipiec 2016 | sierpień 2016 | wrzesień 2016 | październik 2016 | listopad 2016 | grudzień 2016 | styczeń 2017 | luty 2017 | marzec 2017 | kwiecień 2017 | maj 2017 | czerwiec 2017 | lipiec 2017 | sierpień 2017 | wrzesień 2017 | październik 2017 | listopad 2017 | grudzień 2017 | styczeń 2018 | luty 2018 | marzec 2018 | kwiecień 2018 | maj 2018 | czerwiec 2018 | lipiec 2018 | sierpień 2018 | wrzesień 2018 | październik 2018 | listopad 2018 | grudzień 2018 | styczeń 2019 | luty 2019 | marzec 2019 | kwiecień 2019 | maj 2019 | czerwiec 2019 | lipiec 2019 | sierpień 2019 | wrzesień 2019 | październik 2019 | listopad 2019| grudzień 2019 | styczeń 2020 | luty 2020 | marzec 2020 | kwiecień i maj 2020 | czerwiec 2020 | lipiec 2020
Rybka i Frytka – chilloutowa miejscówka na Krakowskiej, z leżakami, tuż przy ulicy i menu rybnym oraz piwami. Tutaj nieco więcej o nich.
Krakowska 84 | FB
El Gordito – moja ulubiona tex-mexowa knajpka we Wrocławiu otworzyła drugi lokal. Po Armii Krajowej przyszła pora na inną część miasta, a dokładniej Grunwald, czyli studencką mekkę miasta. Menu identyczne do tego z pierwszego miejsca, są quesadille, tacos czy burrito.
Curie Skłodowskiej 39/1 | FB
Martino Pizza – w zestawieniu nie mogło zabraknąć pizzerii, więc oto i ona – Martino Pizza ze swoim truckiem zameldowało się na Tęczowej.
Tęczowa 65 | FB
Inndygo – w podziemiu hotelu Joinn na Włodkowica pojawi się restauracja, która jak sama siebie opisuje: wyznaje filozofię kuchni fusion. Brzmi tajemniczo i enigmatycznie. W krótkim menu m.in. gofry z kaszanką, żebra z dzika czy croque madame na śniadanie.
Włodkowica 16 | FB
OSEYO 25 korean and asian cuisine – po O Qrczak otworzył się taki wynalazek, mieszający tajsko-koreańskie tematy.
Malarska | FB
Klimat Bar – Nadodrze zyskało jeszcze jedno miejsce w stylu… Nadodrza. Skromny lokal z nieskromnym menu. W karcie panuje spory misz masz – tapasy, śniadania, lunche, dania główne i desery z cukierni Słodki Chłopak. Penne z kurczakiem, kanapki, pierogi z dzika, rozstrzał jest spory.
Jagiełły 3/4 | FB
Słodowa – otwarcie i projekt budowy Concordii Desig na Wyspie Słodowej od początku wzbudzał sporo emocji, ale koniec końców wyszło chyba nie najgorzej, a w nowej przestrzeni znalazło się także miejsce dla gastronomii. W pięknych okolicznościach przyrody napijecie się tu czegoś procentowego od ekipy DOJUTRA, a także zjecie propozycje przygotowane w bistro, za które odpowiada Szef Kuchni Aleksander Struś.
Wyspa Słodowa | FB
Shrimp House – nie wiem jak to się stało, ale przegapiłem dodanie do nowych miejscówek Shrimpa na Strachocińskiej, który otworzył się jeszcze w momencie, kiedy restauracje pozostawały zamknięte. Mało tego, opisałem Wam wizytę tam, ale nie dopisałem do nowo otwartych.
Strachocińska 170 | FB
Flamingo Cocktail Bar & Restaurant – nowy rynkowy koktajlbar połączony z restauracją. Karta zauważalnie wędruje w stronę modnych przekąsek, stąd obecność w niej m.in. tatarów, tacos czy bułek bao.
Rynek 36/37 | FB
Pizza Express – pizza, gyros i zapiekanki makaronowe w jednym. Dla mnie zdecydowanie za mocne.
Krzemieniecka 53 | FB
Maestro kebab & food – jedziemy z kolejnym kebabem
Legnicka 66 | FB
7 samurajów – restauracja japońska, która startuje na grubo – najpierw z lokalem na Promenadach Wrocławskich oraz drugim na Sienkiewicza, który jest obecnie remontowany. Menu jest tak obszerne, że po trzech zakładkach odpuściłem. W każdym razie mamy tu sushi, rameny, dania z grilla, yakitori czy omakase, więc sporo.
Rychtalska 18
Szef Szaszłyk – idea grillowanego mięsa do mnie przemawia. Mam nadzieję, że wykonanie będzie udane. Wcześniej w tym miejscu nie wyszło pizzerii oraz kebabowni, więc właściciele nie mają łatwego zadania. W ofercie znajdziecie kurczaka, wieprzowinę, wołowinę oraz ryby.
Szewska 29 | FB
cafe Letrado – letrado po hiszpańsku to prawnik, i nazwa nie jest tu przypadkowa. Otóż to kawiarnia łącząca w sobie praktykę prawniczą oraz miejsce na śniadanie, kawę czy ciastko.
Sienkiewicza 28 a | FB
Amerykański Sen – Zakrzów krzyczy głośno huraaaaaa! Następny gastro punkt na moim osiedlu. Amerykański Sen ma dość ciekawą specyfikę, ponieważ funkcjonuje jedynie w tygodniu od 6 do 17, oferując kanapki w bardzo przystępnych cenach, które można zjeść na miejscu lub zabrać ze sobą, a także słodkości i kawę.
Królewska | FB
Prosto z Gara – lokal po Bistro 8 1/2 nie stał zbyt długo pusty, ponieważ przejęła go znana już ekipa z Wrocławia – Prosto z Gara. Co u nich zjecie? Klasykę, czyli pierogi, kotlety, zupy, itd.
ul. Prudnicka 4 | FB
Karpicko – Witaminka zyskała konkurencję tuż obok na płycie Rynku.
Rynek | FB
Cornhub_Wrocław – nazwa intrygująca, natomiast to drugie znane mi podejście do tematu corn dogów we Wrocławiu. Czy będzie bardziej udane? Zobaczymy.
Dobro&Dobro – maleńka sieć kawiarni, obecna już w kilku miastach, zawitała na Kuźniczą, gdzie okresu pandemii nie wytrzymał bar Loveat. Napijecie się u nich kawy na miejscu lub na wynos.
Kuźnicza 25/1 | FB
Rajskie Ogrody – Ostrów Tumski zasługuje na dobrą kawiarnię i wydaje się, że właśnie wystartowała taka ze sporym potencjałem. Piękny widok, Odra pod nosem, desery, kawa i coś do zjedzenia – brzmi dobrze.
Katedralna 1
Slice of heaven – jedna z tych pizzerii, o których wiem, że istnieją i na tym kończy się temat do dyskusji. Po pierwszym lokalu na Gądowie, tym razem pojawia się ich drugi, tym razem na Sępa Szarzyńskiego.
Sępa Szarzyńskiego | FB
Mani to go – koreański streetfood, choć gdzieś mi się ta Korea zagubiła, patrząc na ofertę. Corndogi brzmią dość zaskakująco, do tego znane z koreańskich barów KFC.
Szewska 60
Czarna Trufla Marca Polo – klasyczna osiedlówka z makaronami, ryba i pizzą w karcie. Czarna Trufla powoli przejmuje tę część miasta, otwierając drugi punkt po restauracji na Wiwulskiego.
Marca Polo 9 | FB
Gyros Pizza – gyros i pizza, Grecja i Włochy, w jednym lokalu, rozumiecie.
Średzka 8
Stacja Pawia food&chillout – przyznam, że nie nadążam już nad ilością otwieranych każdego lata plaż miejskich/chilloutowych miejscówek. Kolejna powstała na Wojszycach, gdzie można zjeść streetfoodowe jedzenie oraz tradycyjnie na luzie napić się alkoholowych trunków.
Pawia 44 | FB
Amara kebab – kebab w bułce, na talerzu, burger, dziekuję.
Kilińskiego 19 | FB
Ciasto i farsz Poleska – zadziwiający jest rozmach sieci Ciasto i farsz, która wystartowała w poprzednim roku, a obecnie – przejmując Pierogowo – posiada już dziesięć pierogarni we Wrocławiu. Najnowsza otworzyła się na Psim Polu.
Poleska 9 | FB
ZAMKNIĘTE
Frytki+sos
Sushirolka
PLANOWANE OTWARCIA
Pizza Boyz, ul. Szewska
mr. Pancake, ul. Szewska
Craft Beer Bar, ul. Bogusławskiego
Ararat, ul. Obornicka
NAAN, ul. Piłsudskiego
Solleim, św. Antoniego
Dinette Cafe Deli, ul. Odrzańska
Plackarnia Wrocławska, ul. Jedności Narodowej
SANTO cucina siciliana, ul. Wita Stwosza
Chleboteka, ul. Piękna
FANCY – pizza, pasta, szprycery, ul. Strzegomska
Jungle kuchnia azjatycka, ul. Strzegomska
Izakaya Sushi, ul. św. Mikołaja
Pizza, kieliszki, butelki, ul. Igielna 11
Sushi TU, ul. Architektów
Czy w planowanych otwarciach masz literówkę i zamiast NAAN powinno być NANAN, czy to jakaś brzydka próba upodobnienia się do oryginału? 🙁
Naan, to indyjska knajpka. Jak chlebki Naan.
Corndogi przyrządzane w taki sposób to bardzo typowy koreański streetfood, więc nie rozumiem dlaczego się „Korea zagubiła”.
Cześć ;))
A ja chciałam jeszcze polecić jedno miejsce na wrocławskim Jagodnie.
Niedawno na Plener Beach Bar przy Buforowej, otworzył się nowy foodtruck z pizzą „KOŁO PIECA”. Wiem, że pizza wszędzie, ale jako wybredna „smakoszka” szczerze polecam i zapraszam!
Bardzo dobre składniki, czuć że wysokiej jakości, pycha ciasto!, No i sos pomidorowy – z prawdziwych pomidorów, a nie jak to czasem bywa z przecieru.
W ogóle klimat bardzo przyjazny zarówno dla dużych i małych!
Przy okazji dzięki za rozpiskę nowo otwartych miejsc!
Czas wyruszyć na zwiedzanie i smakowanie ;)))
Dobrego dnia!
Dnia 7.09 spałaszowałam z Wielkim smakiem lunch w nowo otwartym bistro Klimat. Naprawdę pyszna zupa krem i sakiewki z kurczaka z dodatkami, które mnie zaskoczyły pomysłowością kucharza. Cena niska, zwłaszcza na tym poziomie – 29 zł za danie i zupę. Wyszłam najedzona i z postanowieniem powrotu. Gorąco polecam. Warto zajść
Zapomniałeś o DOBREJ PORCJI na Kwiskiej 21B. Najlepsze knysze we Wrocławiu. W bonusie tosty i kanapki 🙂
Jestem na urlopie i czytam w zamknięciami Frytki+sos. Tymczasem z ich profilu to nie wynika. Jak to jest naprawdę. Gdzie w środku nocy dostanę bezglutenowe bezmięsne pyszne frytki.
Zamknął się lokal na Oławskiej. Ten na św. Antoniego funkcjonuje w dalszym ciągu.
„Święta racja” blisko Rynku zamknięta na głucho.
Rajskie ogrody to porażka,żarcie na plastiku. Pizza to jakaś pomyłka a najgorsze jest to że w takim lokalu nie toalety.cyrk