Początek roku to tradycyjnie czas podsumowań, wszelkiego rodzaju rankingów, ewentualnie zbierania postanowień na nowy rok. Niedawno opublikowaliśmy wam nasz ranking najlepszych burgerów we Wrocławiu, tym razem zapraszamy na przegląd nowo powstałych restauracji, barów i foodtrucków w naszym mieście w mijającym, 2014 roku.
Można śmiało powiedzieć, że w ostatnich miesiącach zanotowaliśmy istny boom gastronomiczny, a lokale otwierały się jeden po drugim. Wiadomo, jedne lepsze, inne gorsze, ale, co ważne dla nas, konsumentów, coraz bardziej różnorodne. Mamy możliwość spróbowania we Wrocławiu kuchni z coraz większej ilości zakątków świata. Mamy więc nadzieję, że poniższa lista przyda się wszystkim poszukiwaczom nowych smaków. W przyszłości planujemy robić podobne podsumowania co trzy miesiące.
Oczywiście nie daliśmy rady odwiedzić wszystkich miejsc z listy, ale ma ona stanowić małą mobilizację, aby choć część z nich opisać niebawem na blogu. Jeśli pominęliśmy jakieś miejsce, to wybaczcie, ale namnożyło się nam nowych lokali tyle, ile jeszcze chyba nigdy w tak krótkim okresie. Kolejność jest zupełnie przypadkowa.
La Folie – restauracja, do której nie udało się nam jeszcze dotrzeć, zasłynęła póki co głównie z odwiedzin kręcących film we Wrocławiu Stevena Spielberga i Tom’a Hanksa. La Folie to restauracja czerpiąca z tradycyjnych receptur kuchni francuskiej, ale tworząca dania innowacyjne. W menu znajdują się dania z drobiu, wołowiny, jak i owoców morza czy choćby żabie udka. Ceny do najniższych nie należą.
Plac Solny 8-9 | FB
Mango Mama – jedno z największych, pozytywnych zaskoczeń tego roku. Kuchnia indyjska w oryginale, przygotowywana przez Hinduskę, w bardzo przystępnych cenach. Zupy po 6 zł, przystawki do 8 zł, a dania główne od 16 do 29 zł. Bardzo smaczne jedzenie, nieco na uboczu, w świetnej atmosferze.
Nasza relacja tutaj.
Jedności Narodowej 77 | FB
Whiskey in the Jar – kuchnia amerykańska w samym centrum miasta. Całkiem smaczne jedzenie w cenach mocno rynkowych. W ofercie znajdziecie standardowe specjały amerykańskich barów, rozpoczynając od burgerów, poprzez skrzydełka, aż po steki. Ceny przystawek od 19 zł, dań głównych od 32 zł.
Nasza relacja tutaj.
Rynek 23 | FB
Soczewka – nasz wrocławski burgerowy faworyt. Świetnie doprawione mięso w połączeniu z dość oryginalnym podejściem do dodatków w burgerach stanowi świetne połączenie. Ceny burgerów do najniższych nie należą, ale zdecydowanie warto spróbować.
Nasza relacja tutaj.
Rynek 20/21 | FB
Fabryka – malutka restauracja na ul. Nożowniczej specjalizująca się w daniach z grilla, choć nie tylko. Zachęcające, zmieniające się każdego dnia menu. Wielbiciele pożywnych dań mięsnych na pewno znajdą coś dla siebie w Fabryce.
Nożownicza 37 | FB
Kociołek -kolejna nowa restauracja na ul. Nożowniczej, w której znajdziecie dania jednogarnkowe, głównie zapiekane w piecu. Dobre ceny, zaczynające się od 15 zł za danie.
Nożownicza 4 | FB
Le Chef – jedno z bardziej klimatycznych miejsc na wrocławskim Rynku, zwłaszcza w lecie, kiedy na ul. Więziennej, przed lokalem, ustawione są leżaki i stoliki. Dobre miejsce na lampkę wina lub prosecco, a także niewielkie tapas, których ceny rozpoczynają się od 8 zł.
Więzienna 31 | FB
Kres – jeśli lubicie dania ze wschodnim rodowodem, a na dodatek gustujecie w kulturze z tego regionu świata, to Kres jest odpowiednim miejscem dla was. Poza spróbowaniem potraw m.in. ukraińskich, w lokalu istnieje możliwość obcowania z ambitną kulturą.
Ofiar Oświęcimskich 19 | FB
Wyszynk – jeszcze tam nie trafiliśmy, choć zapowiedź serwowanych na miejscu smaków dawnego Wrocławia mocno kusi. W menu znajdują się m.in. ręcznie robione kiełbaski, różne rodzaje pierogów, a także oryginalne zupy. Przystawki zjemy za około 8 zł, zupy po 10 zł, a ceny dań głównych rozpoczynają się już od 10 zł.
Garbary 5 | FB
Ember Grill Bar – kuchnia libańska była dotychczas nieobecna na wrocławskim rynku gastronomicznym, przynajmniej w tak dobrym wydaniu.
Nasza relacja tutaj.
Ruska 61 | www
Mlekiem i Miodem – pozytyw, wielki pozytyw. Ekipa Mlekiem i Miodem rozpoczęła swoje podboje w dość nietypowej lokalizacji, na Poświętnym. Miejsce było niezbyt trafione, ale okazało się zalążkiem czegoś fajnego, a więc drugiego lokalu MiM, otwartego w Kiełczowie. Ambitny kucharz – Łukasz Socha, stoi na czele pozytywnego zespołu, próbującego wprowadzić nieco ożywienia na wrocławskiej scenie kulinarnej. To właśnie w MiM miałem okazję zjeść najlepsze danie, a właściwie przystawkę, roku 2014 – foie gras z grzankami. Codziennie inne, przygotowywane z sezonowych produktów dania, w świetnych cenach.
Nasza relacja tutaj.
Kiełczów, Wrocławska 31 | FB
Wytwórnia – kolejna knajpka pod nasypem, ale jakże odmienna od większości innych znajdujących się w sąsiedztwie. Z pomysłem, ciekawym, zmieniającym się codziennie menu i w przystępnych cenach. Plusem jest także możliwość napicia się smacznego piwa.
Bogusławskiego 55 | FB
Wartburger – burgerownia, która powstała na podczas burgerowego boomu, wykorzystując modę, dzięki czemu pod koniec roku ruszył drugi lokal Wartburgera. Pierwsza wizyta nas nie zachwyciła, druga, już w nowym lokalu, wypadła o wiele lepiej, ale ciągle bez szału. Ceny standardowe, w przedziale od 14 do 20 zł za burgera. W Wartburgerze na ul. Piotr Skargi można zjeść także codziennie inne danie dnia.
Nasza relacja tutaj.
Skłodowskiej-Curie 15 oraz Piotr Skargi 22 | FB
Nadwaga – z założenia – bar dla studentów, konkurencja dla legendarnego Baru Miś, tyle że w nieco lepszej odmianie. Niedrogie, domowe obiady, idealne miejsce dla studentów Uniwersytetu Wrocławskiego mających zajęcia na Rynku. Ceny zup rozpoczynają się od 6 zł, zestawów obiadowych od 11.
Odrzańska 16 | FB
7street – kolejna sieciówka, która zawitała do Wrocławia. 7street to restauracja w amerykańskim stylu, serwująca dania z wołowiny i kurczaka. Ceny są dość wysokie, jedzenie może nie wybitne, ale dla wielbicieli tego rodzaju kuchni – miejsce godne odwiedzenia.
Nasz wpis tutaj.
Odrzańska 11 | FB
A nuż widelec – kolejny bar z domowym jedzeniem na Śródmieściu. Ceny nieco wyższe niż w barach mlecznych, ale i jakość dań lepsza. Ciekawy bar, w którym za 20 zł można zjeść bardzo pożywny i smaczny obiad.
Nasza relacja tutaj.
Jedności Narodowej 103 | FB
Nigdy Nie Zapomnę – jedna z restauracji wpisujących się w trend otwierania miejsc z dobrym jedzeniem na osiedlach, z dala od centrum. Menu NNZ opiera się na sezonowych produktach, dlatego też jest zmieniane co trzy miesiące. Ceny, jak na odległość od centrum, są wysokie, ale dania z karty prezentują naprawdę wysoki poziom, łącząc tradycję z nowoczesnymi metodami wykorzystywanymi w kuchni.
Nasza relacja tutaj.
Zwycięska 14 f/1 | FB
Droga Mleczna – miejsce z niezwykle przyjaznym klimatem, od którego aż biją pozytywne emocje, a gdzie dodatkowo można nieźle zjeść. Swoje miejsce znajdą tutaj zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie, a także osoby uczulone na gluten.
Nasza relacja tutaj.
Krasińskiego 32 | FB
Zupa – jedyne, niepowtarzalne miejsce we Wrocławiu, w którym można zjeść przepyszne zupy w cenach od 6 do 12 zł. W ofercie zupy znajdziemy – oczywiście – mnóstwo różnych zup, zmieniających się codziennie. Menu dostosowane jest zarówno dla osób lubiących mięso, jak i wegetarian.
Nasza relacja tutaj.
Szewska 24/26 | FB
U Gruzina – prawdziwie gruzińskie dania, głównie Chaczapuri, w bardzo studenckich cenach. Co jednak ważne, stosunek ceny do jakości jest bardzo wysoki, podobnie jak kaloryczność dań w barze U Gruzina.
Nasza relacja tutaj.
Curie-Skłodowskiej 3 a | FB
Mai Lan – jeden z ulubionych „chińczyków” w mieście. Duży wybór, niezłe smaki i całkiem przyzwoity wystrój, a wszystko to w drugim już lokalu Mai Lan. Sukces pierwszego, z ulicy Hallera, wypromował także drugi.
Nasza relacja tutaj.
Św. Wincentego 45
Patelnia – w rywalizacji na najmniejszy lokal gastronomiczny w mieście, Patelnia wygrałaby w cuglach. Wysoko znajduje się także w rankingu smacznego jedzenia. Typowy streetfood w dobrej jakości. W menu znajdują się burgery, quesadille oraz kanapki m.in. z rzadko spotykaną dziczyzną.
Nasza relacja tutaj.
Kuźnicza 29 B | FB
Kukmania – jeszcze jedna restauracja z pomysłem na ul. Zwycięskiej. Zmieniające się codziennie menu, fajne ceny i ciekawe dania kuchni z całego świata.
Zwycięska 21 | FB
DoJutra – miejsce, w którym poza dobrymi alkoholami dostaniecie także codziennie inne menu lunchowe w cenie ok. 22 zł za zupę i danie główne.
Św. Antoniego 2/4 | FB
Olszewskiego 128 – kolejna restauracja pod tym adresem, chyba najlepsza do tej pory. W menu znajdują się elementy kuchni włoskiej, polskiej, a także obecne niemal wszędzie burgery. Jedzenie podawane jest w oryginalny sposób, ciekawie doprawione i w dobrych cenach. Przystawki zjemy już od 5 zł, zupy dwukrotnie drożej, a dania główne w okolicach 25 zł.
Nasza relacja tutaj.
Olszewskiego 128 | FB
Wratislavia – restauracja z dala od centrum, dość ekskluzywna na pierwszy rzut oka, z ciekawie skomponowanym menu, z użyciem nowych metod przygotowywania dań. Karta opiera się na produktach sezonowych, a dania przygotowywane z użyciem miejscowych roślin. Miejsce na wystawny obiad lub kolację.
Monopolowa | FB
Melancholia – restauracja przy hotelu Invite, w której zjemy pomieszaną kuchnię z każdego zakątka świata. Codziennie obowiązuje oferta lunchowa w cenie ok. 30 zł za dwa dania.
Hubska 54 | FB
La Dolce Vita – włoska restauracyjka w centrum miasta, prowadzona przez rodowitego Włocha. Specjalnością zakładu są wszelkiego rodzaju ryby oraz owoce morza.
Wita Stwosza 16 | FB
Di – dla niektórych miejsce niemal kultowe, obowiązkowo do odwiedzenia w porze śniadaniowej. Młodszy brat Dinette imponuje różnorodnością oferty z każdego zakątka świata.
Sky Tower | FB
Burger Ltd. – burgery raz jeszcze, tym razem jednak – dla nas – o wiele słabsze od choćby wspomnianej wyżej Soczewki. Plus za kilka stopni ostrości sosów.
Nasza relacja tutaj.
Ruska 49 | FB
Rock Burger – kolejna burgerownia, chwaląca się posiadaniem wulkanicznego kamienia, na którym smażone są burgery. Pozytywne wrażenie robią konkursy szybkości jedzenia burgera, gorzej wypada smak burgerów.
Szewska 27/27 A | FB
Batat Bar – fryciarnia otwarta w drugiej połowie roku w dość dziwnej lokalizacji. W ofercie znajdziemy oczywiście ręcznie krojone frytki z kilkoma posypkami do wyboru, a od niedawna także zupy. Ceny: 6 zł za małe frytki, 8 zł za duże.
Nasza relacja tutaj.
Jedności Narodowej 62 | FB
Fryciarnia Amsterdam – kolejna fryciarnia, tym razem na Rynku. Porcję są o złotówkę droższe niż w Batat Bar.
Nasza relacja tutaj.
Więzienna 5 c | FB
Cztery Jelenie Grill Bar – burger z łososia lub pierogi meksykańskie – jeśli lubicie tego typu odejścia od normy, powinniście podejść do niewielkiej restauracji przy Placu Konstytucji 3 Maja. Mało tego, zdarzają się także burgery z dziczyzną, której we Wrocławiu za wiele nie ma, a to wszystko w cenie około 25 zł za cały obiad.
Pl. Konstytucji 3 Maja 8 | FB
Express Pizza – jedna z wielu wrocławskich pizzerii, skupiających się głównie na dowozie. Express Pizza wyróżnia się jednak rodzajem serwowanej pizzy. Pizzy, która jest prostokątna i na grubym, amerykańskim cieście. Ceny znośne, smak przyzwoity.
Nasza relacja tutaj.
Olszewskiego 136 | FB
Yammi – specjaliści od dań zawijanych w tortille, którzy wrócili na scenę po krótkiej nieobecności. Do wyboru mamy sporo opcji tortilli, zarówno wegetariańskich oraz mięsnych, mniejszych i większych. Ceny wrapów rozpoczynają się od 12,90 zł.
Rynek Ratusz 15 | FB
Gryz.li – przyjazny bar, w którym zjemy smaczne Chaczapuri. Nie jest to prawdziwie gruzińska restauracja, ale niezwykle klimatyczna, w samym centrum, ale zarazem z dala od zgiełku.
Nasza relacja tutaj.
Białoskórnicza 17/18/1 | FB
Browar Stu Mostów – w końcu doczekaliśmy się wrocławskiego browaru, w dodatku od razu z możliwością skosztowania go na miejscu w towarzystwie przekąsek. Na Długosza warzone jest rzemieślnicze piwo niemające nic wspólnego z koncernowymi trunkami.
Długosza 2 | FB
Szpilka Hobby Restaurant – dobre miejsce dla osób lubiących dania kuchni śródziemnomorskiej. W menu znajdują się głównie dania włoskie, standardowe zupy oraz makarony, a także dania mięsne.
Szewska 8 | FB
P2 -„Spotkanie biznesowe w innym wydaniu” – krzyczy hasło na facebookowym profilu nowej restauracji byłego właściciela klubu P1. W menu znajdziemy głównie mięsne specjały, w tym steki oraz modne burgery. Ceny iście europejskie.
Pl. Solny 2/3 | FB
Sztuka Dobrego Smaku – niewielka restauracja na Muchoborze, specjalizująca się w daniach bez zawartości glutenu, w przyzwoitych cenach.
Szwedzka 17 B | FB
Arslan Kebab – jedno z ostatnich otwarć roku 2014. Interesuje nas niezmiernie jedno słowo z ich menu – baranina. Jeśli w menu znajdą się faktycznie dania z prawdziwej baraniny, zostaniemy fanami tego miejsca.
Szewska 27/27 A | FB
ZZ Top – druga knajpka właścicieli Sztrassburgera, ale o zupełnie odmiennej charakterystyce. W ZZ Top zjecie dwa specjały rozpoczynające się na literę Z – zupy oraz zapiekanki. Klasyczny polski fastfood możecie nabyć już od 7.5 zł, natomiast zupy, których rodzaje zmieniają się co dwa dni już nawet za 4 zł.
Kazimierza Wielkiego 25/1 a | FB
Woo Thai – początkowo nie darzyliśmy tej restauracji zbyt dużą sympatią, ponieważ zajęła miejsce ulubionej Kurnej Chaty. Później się do niej przekonaliśmy, smakowało przyzwoicie, ale ostatnio usłyszeliśmy, że jedzenie się popsuło. W ofercie dania tajskie, niestety w nie najniższych cenach.
Nasza relacja tutaj.
Grunwaldzka 67 | FB
W 2014 roku Wrocław zyskał także całą masę nowych, coraz bardziej popularnych foodtrucków.
Bratwursty – zdecydowanie najlepszy tegoroczny foodtruckowy debiut w naszym mieście. Przystępne ceny, starannie przygotowywane i smaczne dania – Bratwursty zdecydowanie zasłużyły na uznanie.
Nasza relacja tutaj.
Osiem Misek – makarony wprost z auta. Niestety, póki co ekipa Ośmiu Misek rzadko przebywa we Wrocławiu, więc ciężko na nich trafić.
Byczy Burger – optymistyczny debiut, z perspektywami na rozwój w przyszłym roku. Ambitna ekipa, z chęcią wysłuchująca uwag na temat przygotowywanego przez siebie jedzenia. Standardowe ceny i przyzwoite jedzenie.
Nasza relacja tutaj.
FB.
Happy Little Truck –
Foodszak – dobry pomysł, wykonanie gorsze. Naleśniki z różowego foodtrucka, dość drogie i niezaskakujące, wręcz nudne.
Nasza relacja tutaj.
Nienażarty – foodtruck z burgerami, stacjonujący na co dzień przy ul. Traktatowej, stanowiąc mocno kaloryczny catering dla pracowników IBM. Nienażarty wakacje spędził nad morzem, dlatego nie mieliśmy jeszcze okazji spróbować wołowiny z tego auta.
Mobile Burgers Wrocław – kolejne burgery z foodtrucka, które jednak niezbyt nam posmakowały.
Nasza relacja tutaj.
Polish Lody – trudno nie wspomnieć o największym fenomenie 2014 roku. Niemalejąca nigdy kolejka po lody przy Placu Bema, fenomen.
Są jeszcze 4 jelenie przy silver tower!
DZięki, dodajemy:)
Dobra Karma na Cybulskiego 17
Oni działali już raczej w 2013.
Prosimy o dodanie Naszej restauracji, otwarcie miało miejsce latem tego roku 🙂
Sorry za pominięcie, oczywiście wrzucamy:)
https://www.facebook.com/NovecentoPizzeria
Otwarta w 2013:)
A Czary Mary otwarte przy Silver Tower Center ? Czekam rowniez na recenzje
a Motyla Noga ??
Prosimy o dodanie ZDROWEJ KROWY. 🙂
ja we wrocławiu bardzo lubię OK Wine bar – świetne, klimatyczne miejsce odpowiednie na randkę jak i spotkanie biznesowe. bardzo dobre jedzenie, podawane inaczej niż wszędzie no i ten lokal – cuudo!