fbpx
9.8 C
Wrocław
poniedziałek, 20 maja, 2024

35 najważniejszych tekstów WPK na 35. urodziny

35 lat minęło jak jeden dzień. 13. maja 1986 roku rozpoczęło się życie grubaska – przy urodzeniu ważyłem 4,9 kg – który w 2014 roku postanowił zacząć pisać o jedzeniu. Zaczął i nie spodziewał się, że dość ułożone na tamten czas życie 28-lata zmieni się niebawem nie do poznania. Obecnie WPK to moje życie, praca i wielka zajawka, która pobudza do ciągłego rozwijania się. 35 lat – poważny wiek, nie ma co. Postanowiłem wybrać z tej okazji 35 najważniejszych wpisów na WPK w ciągu tych wszystkich lat. Wybór nie był łatwy, bo wszystkich tekstów na blogu do tej pory powstało – uwaga – 1786. Wow, ta liczba robi wrażenie. Wybranie z niej 35 najlepszych stanowiło wyzwanie, ale jakoś się udało. Nie, to nie wszystko są najlepsze teksty językowo, ale zawsze merytoryczne, czasami zaczepne, niektóre zahaczają o inne dziedziny życia, jeszcze inne stanowią reakcję na gorąco na jakieś wydarzenie. Jedno jest pewne – stanowią fajny zarys tego, kim jestem, jakie mam przekonania, sympatie, a co mnie irytuje. I taki miał być ten blog – mój, subiektywny, bez chodzenia na skróty, bez pisania tylko tego, co spodoba się odbiorcom. Jedni mnie za to uwielbiają, inni nienawidzą. Każdemu z osobna dziękuję, bo stworzyliście wspólnie ze mną projekt, o którym nie myślałem, że w momencie 35. urodzin będzie tak ważną częścią mojego życia. Dziękuję Wam za to.

1. Cała prawda o lodach naturalnych. Jak oszukują nas lodziarnie.

Najlepiej klikający się post w historii bloga. Prawdziwie reporterska robota, która mega mnie kręci, choć moje lenistwo nie pozwala mi na tworzenie większej ilości podobnych. Tekst powstał dzięki dostępowi do informacji z pewnych źródeł, sprawdzeniu ich oraz ubraniu w odpowiednie słowa. Tekst poszedł mocno w Polskę, a podsłuchałem także, że pewne osoby poniosły konsekwencje zawodowe ze względu na to, że sam tekst powstał.

2. Dlaczego nigdy nie otworzę restauracji

To zasadniczo ważny dla mnie tekst, bo odpowiadający na najczęściej zadawane przez Was pytanie do mnie – kiedy otworzysz własną restaurację. Nigdy oczywiście i dzięki temu żyję spokojnie.

3. Dziecko w restauracji – tylko dla trzeźwo myślących rodziców

Ileż było wtedy ataków madek na mnie. Że jak to tak można! Przecież powinniśmy dzieciom pozwalać na wszystko, wychowywać bezstresowo i najlepiej pozwolić, aby trzylatki wchodziły na stolik innych gości i jadły z nimi obiad. No nie.

4. Dlaczego Polacy nie lubią nauczycieli.

To z kolei wpis, który rozszedł się z największą siłą spośród wszystkich w historii bloga. Był cytowany właściwie w każdym z mediów, pisały do mnie redakcje dzienników i reporterzy z telewizji. Mocno było, strona zawieszała się co chwilę ze względu na przeciążone serwery. Dla mnie był to tekst bardzo emocjonalny, bo sam pracowałem przez kilka lat w szkole i znałem temat od środka. Przy okazji oczywiście otrzymałem milion jobów, że przecież nauczyciele mają tak dobrze.

5. Jarmark Bożonarodzeniowy we Wrocławiu – kicz projekt

Od momentu tego tekstu stałem się dyżurnym krytykantem wrocławskiego jarmarku i wszystkiego, co z nim związane. Nie obyło się bez burzy w necie, bo przecież on taki fajny.

6. Najlepsze burgery we Wrocławiu – ranking

Pamiętacie boom na burgery z 2014 roku? To właśnie wtedy powstał ten wpis.

7. Wszystko OK, ale dupy nie urywa

Przez wielu jestem uważany za naczelnego obrońcę restauracji, bo przecież na pewno mi płacą, wiadomo. Ja po prostu nie znoszę nieuczciwości, dlatego obok swojej subiektywnej krytyki, często broniłem restauracje jak choćby w tym tekście.

8. Patologie nadmorskiej gastronomii

Temat stary, jak świat. Temat, którego dotyka każdy z nas, kto choć raz spędzał wakacje w polskich „kurortach”. Niestety, temat aktualny, choć sam z perspektywy czasu wiem, że najważniejszym elementem wyjazdu nad polskie morze jest wykonanie odpowiedniego researchu wcześniej.

9. Domino’s Pizza – nie róbcie z ludzi Master idiotów

Celebryci reklamujący sieciówki – zło!

10. Chinkalnia, czyli gruzińskie oczarowanie

Znacie pojęcie #efektWPK? Narodziło się właśnie po tym wpisie. W Chinkalni najazd klientów po mojej opinii na blogu trwał chyba przez tydzień, aż w końcu ktoś z czytelników napisał, że to ewidentnie #efektWPK.

11. PiS nie otworzy restauracji, bo luksus nie może dotknąć prawdziwych Polaków

Kiedy pisałem to w styczniu, mając swoje źródła bardzo bliskie sferom rządowym, niewielu wierzyło, że restauracje otworzą się dopiero w okolicach wakacji. Niestety – wcale nie jestem z tego powodu usatysfakcjonowany – źródła okazały się mówić prawdę.

12. Tony, dziękuję

Pamiętam, że o śmierci Anthony’ego Bourdaine dowiedziałem się wkraczając na esplanadę stadionu miejskiego, aby rozpocząć ucztowanie na Wrocławskim festiwalu dobrego piwa. Mocny strzał, bo i Tony mocno wpłynął na sposób, w jaki myślę o jedzeniu.

13. Hejterze, nie czytaj blogów, których nie lubisz

Niekończąca się historia – mając do dyspozycji tysiące blogów, niektórzy w dalszym ciągu mają potrzebę wchodzenia na te, których nie lubią.

14. Przepis na sernik z pistacjami i białą czekoladą.

Pandemia spowodowała, że w końcu mogłem na dobre oddać się swojej pasji do gotowania. Zawsze lubiłem to robić, zazwyczaj nieźle mi wychodziło, ale czasu jakby było za mało. Korona pomogła skupić się na kilku przepisach, którymi zacząłem się dzielić z Wami. Ten przepis na sernik odniósł chyba największy sukces, bo wysłaliście mi kilkaset fotek Waszych domowych prób odtworzenia go, a krem pistacjowy został wykupiony z hurtowni co do jednego.

15. Wywiad z właścicielami otwartej restauracji.

Ten wywiad był ważnym głosem na początku 2021 roku. Jednych zainspirował do otwarcia swojej restauracji pomimo obostrzeń, innym dał do myślenia, że nie tędy droga.

16. #KoronaDelivery – raport WPK #1

Rozpoczynając ten cykl, myślałem że skończy się na kilku odcinkach. Wyszło ich prawie 30…

17. Zeszmacenie mediów level hard w wykonaniu Gazety Wrocławskiej

Gazeta Wrocławska, comments.

18. 5 powodów, dla których ludzie otwierają restauracje

Tak, w dalszym ciągu aktualne.

19. Gastro wspominki z Wrocławia – studia (2004-2014)

Jeden z moich ulubionych wpisów, dzięki któremu cofnąłem się myślami do cudownych lat studenckich. Cudownych, a jednocześnie tak mocno partyzanckich dla gastronomii.

20. Portofino – nie strasz blogiera i naucz się kultury

Jedna z absolutnie największych patologii, jakie wydarzyły się w mojej przygodzie z pisaniem o jedzeniu. Kompletna żenada ze strony właścicieli. Wielu mi groziło, ale tutaj osiągnęliśmy Himalaje kompromitacji i braku kultury.

21. 33 największe pochlebstwa dla WPK

Miód na moje serce.

22. #wspieramgastro bo każdy jest równy i tak samo w dupie

Hasztag #wspieramgastro był jednym z najważniejszych na początku pandemii. Używaliśmy go z poczuciem tworzenia ważnego trendu. Potem chyba nam trochę minęło, choć ja wspierałem jak mogłem właściwie codziennie.

23. Festiwal pizzy w Pizza Hut, czyli obżarstwo do kwadratu

Tak, pisałem o takich rzeczach. Patrząc na wpisy z początków blogu czuję pewną dumę, że jednak przeszedłem tak długą drogę do tego, co jem w restauracjach obecnie.

24. Dietetycy go nienawidzą. #GrubasWPK schudł 20 kg w rok bez diety

Udało się, choć pandemia sprawiła, że znowu kilka kilogramów wróciło.

25. Krzyk Polaka – za drogo!

Zawsze jest za drogo, prawda? No to niestety zapowiada się, że drogo to dopiero będzie.

26. 13 kultowych miejsc wrocławskiej gastronomii

Kolejna część wspominkowa. Uwielbiam te wszystkie sentymentalne posty.

27. Promocja Lidla – Homo Sovieticus zaatakował

Coś spoza restauracyjnego światka, co mocno mnie rozgrzało.

28. Najlepsze burgery we Wrocławiu, czyli The Winners Pub

Pierwszy wpis na blogu sprzed siedmiu lat. O burgerach oczywiście, a jakże! Wysmażonych well done, ehhh.

29. 8 najbardziej irytujących zachowań kelnerów

Aktualne.

30. Najlepsza pizza we Wrocławiu – TOP 9 (2019)

Pizza od zawsze zajmowała na blogu dość poczesne miejsce, bo pizzę jedzą wszyscy, pizza dotyczy wszystkich, pizza wywołuje dyskusje trwające przez kilka dni.

31. 8 komentarzy, które doprowadzają właścicieli do szału

Warto o nich pamiętać przy odmrożeniu restauracji. 

32. Kobe, opowieść o miłości

Serce krwawi cały czas.

33. Co się stało z food truckami?

Już w 2017 roku zauważyłem tendencję spadkową w światku truckowym i jeśli dobrze wczytać się w tekst, to wiele aspektów jeszcze tylko się pogłębiło. Niestety, po początkowym zachłyśnięciu się nową falą, jaką był food trucki, przyszedł czas spadku jakości i nieudolnego kopiowania na potęgę.

34. Nagrody wrocławskiej gastronomii 2017

Od samego początku prowadzenia bloga byłem nagabywany na stworzenie czegoś na wzór nagród, ale przez długi czas nie czułem się wystarczająco kompetentny. W 2017 roku ruszyłem z tematem pierwszy raz i wyszło całkiem nieźle. Od tego czasu nagrody są stałym punktem początku roku. Z wyjątkiem podsumowania dwunastu miesięcy 2020, kiedy uznałem, że wybieranie kogokolwiek w tych chorych czasach mija się z celem.

35. Wrocławska gastronomia dla WOŚP zebrała 113 578,07 zł

Kupa kasy, która dała dużo satysfakcji.


Jakie teksty na WPK pamiętacie najbardziej?

Piotr Gładczak

Foto – Filip Gomułkiewicz

Total 10 Votes
0

Napisz w jaki sposób możemy poprawić ten wpis

+ = Verify Human or Spambot ?

Komentarze

komentarze

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Polub nas na

103,169FaniLubię
42,400ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
100ObserwującyObserwuj
1,420SubskrybującySubskrybuj
Agencja Wrocławska

Ostatnie artykuły